Izbira in vgradnja sodobnih oken

0
664

Življenjska doba novih oken je okoli 40 let, zato bodite izbirčni. Pri novogradnji vam svetuje arhitekt, pri prenovi ste sami, zato bodite pri podrobnostih natančni. Kar se tiče samih lastnosti lesenih in plastičnih oken, so iz vidika izolativnosti in funkcionalnosti podobna. Pogosto pa na izbiro vplivajo tudi spodbude Eko sklada, ki spodbujajo izbiro lesenih oken.

Lesena okna so uporabnikom prijaznejša kot plastična, saj v prostore ne oddajajo škodljivih snovi. Zato naj bo les prva izbira. Pri izbiri novih oken pridobite od proizvajalca oceno vpliva na okolje, čez celotno življenjsko dobo. Pri lesenih oknih upoštevajte, da jih je treba med uporabno dobo zaščititi pred vremenskimi vplivi z različnimi premazi. Medtem ko pri plastičnih profilih dodajo v profil ftalatna mehčala že pri izdelavi. Pri slednjih preverite, ali so bila uporabljena mehčala, ki so prepovedana pri drugih izdelkih, kot so igrače, posoda, pri katerih je uporaba mehčal bolj regulirana.

12 vprašanj, ki jih zastavite pri izbiri oken

 1. Kako boste okna čistili in odpirali?
 2. Na kateri višini bo vgrajena kljuka?
 3. Kakšna je zvočna in protivlomna zaščita?
 4. Ali boste vgradili tudi zaščito pred insekti? 
 5. Kakšna senčila boste izbrali, da ne bodo ovirala pogleda?
 6. Na kakšen sistem delujejo izbrana senčila (pogon s trakom, palico ali elektriko)?
 7. Želite ob novogradnji ali zamenjavi oken zmanjšati toplotni most in jih zato vgraditi na zunanji rob zidu?
 8. Bo stavba imela zunanje police in iz kakšnega materiala bodo (kamnite ali kovinske)?
 9. Iz kakšnega materiala bodo notranje police?
 10. Kako bo tesnjena rega (fuga) med oknom in fasado?
 11. Kako bo monter dokazoval primernost vgrajenih oken?
 12. Kako boste preverili, da so vgrajena po smernicah RAL?

Temeljito nadzorujte vgradnjo

Pri montaži bodite vsaj tako dosledni kot ste pri izbiri oken. Klasična montaža je bila primerna za klasična okna, ne za sodobna. Če sami ne znate izbrati oken in nadzirati montaže, poiščite pomoč strokovnjaka. Bolje, kot da eno leto po vgradnji rešujete reklamacijo, ki pogostno ni zadovoljivo rešena.

Pred in med izvedbo montaže oken pridobite od proizvajalca in izvajalca vgradnje oken odgovore na:

ProizvajalecIzvajalec
Dokazila o tehničnih lastnostih, CE znak, tehnična navodila za izvedbo vgradnje oken.Kakšni (manjši) gradbeni posegi in popravila so potrebna za vgradnjo?
Obrazložitev deklariranih lastnosti (toplotno prehodnost in prepustnost za sončno sevanje, vodotesnost, zrakotesnost, odpornost na obremenitev vetra, zvočna izolativnost, protivlomnost).Ali se bo ob vgradnji okna poslabšala kakovost zraka v prostoru; ali boste morali spremeniti bivanjske navade (zračenje vsaki 2h), če ne boste imeli vgrajenega prezračevalnega sistema?
Ali so vam pojasnili postopek vgradnje po RAL smernicah?Ali so od proizvajalca prejeli podrobnejša tehnična navodila o vgradnji oken?
Ali so zapisali materiale, ki jih bodo uporabili in pojasnili podrobnosti vgradnje?Ali so vam pokazali izkaznico, da so pooblaščeni monterji (to je ključno pri vgradnji po RAL sistemu, saj niso vsi pridobili kvalifikacije)?
Ste prejeli navodila za rabo in vzdrževanje, garancijski list in certifikate?Ali so poskrbeli za zaščito prostorov pred začetkom del?
Pozanimajte se, kako pogosto se okovja naolji (vsako leto) in ali je to vključeno v ponujeno vzdrževanje proizvajalca.Ali so stara okna odstranili tako, da niso poškodovali sten?
 Ko pripravijo špalete in preden začnejo z vgradnjo oken, preverite, da so okenske odprtine ravne. (Če imate subvencijo Ekosklada odprtine pripravljene za vgradnjo oken tudi fotografirajte; vse špalete, zgoraj in spodaj.)
 Ko zaključujejo z vgradnjo preverite: – kako se skladajo vgrajene police; – so vgrajene kljuke, zaključne letvice; – so vgrajeni komarniki in senčila; – so zaključna dela obdelave špalet dokončana; – so na stenah sanirane poškodbe, ki so nastale ob vgradnji; – kako se okna odpirajo in zapirajo.
 Ali je monter pripravil zapisnik izvedbe del?
 Ali so bila dela opravljena v dogovorjenem roku?

Viri: www.zaensvet.si: menjava in obnova oken.

Sodelujoči strokovnjaki:

Matjaž Valenčič

Matjaž Valenčič

https://www.zaensvet.si

Neodvisni energetski strokovnjak

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here