Izbira in umestitev popolne umetniške slike

0
1231

Izbira slik, ki krasijo vaš dom, pomembno vpliva na vzdušje in razpoloženje v prostoru. Najpomembneje je, da si zamislite, kakšno vzdušje želite doseči z njimi in kako želite z njimi oblikovati prostor. Izberite sliko, kar vas nagovarja in zaradi katere se počutite srečni in navdihnjeni. Takšna umetniška slika se popolnoma prilega vašemu prostoru in ga poživi.


1. VELIKOST STENE IN DIMENZIJA SLIKE:

Upoštevajte velikost slike na platnu, sorazmerna mora biti z velikostjo stene in prostora. Slike se običajno obeša na največjo prazno steno v prostoru, a tudi manjše stene niso izključne. Velika slika lahko preobremeni majhno sobo, zato slednja sodi na veliko steno. Majhna slika se na veliki površini rada porazgubi, zato jih uporabite na ozkih stenah. Preden izberete umetniško delo, izmerite steno in izberite velikost, ki dopolnjuje prostor. 

Površina slik naj bi zavzela nekje med 60 in 75% površine prazne stene, ki ni prekrita s pohištvom in je dejansko na razpolago za obešanje slik. Če želite prazno steno zapolniti po dolžini, naj velikost slike obsega 70–80 % dolžine stene. Če imate prazno steno dolžine 300 cm in višine 250 cm, potem je slika (ali skupina slik) lahko dolga nekje med 180 in 225 cm ter visoka med 150 in 190 cm.

Podobno razmerje velja tudi, kadar obešate slike nad kos pohištva (npr. nad posteljo ali kavč). Takrat naj bo slika (ali skupina slik) široka nekje med 60 in 75% širine pohištva pod njo. Če imate kavč dolžine 250 cm, so slike nad njim lahko nekje med 150 in 190 cm skupne dolžine.

2. BARVA STENE IN BARVA SLIKE:

Izberite barve, ki se ujemajo s prevladujočimi barvami v prostoru ali jih dopolnjujejo. Če ima soba nevtralne barve, razmislite o izbiri umetniške slike z drzno, kontrastno barvo, ki bo prostoru dodala življenje. Za zelo pisane slike je najprimernejše enobarvno ozadje. Če kljub vsemu želite takšno sliko obesiti na večbarvno steno, jo uokvirite v širok enobarven paspartú (npr. širok bel pas med sliko in okvirjem), s katerim se poveča izraznost slike ali okvir. Slike pridejo najbolj do izraza na temnih, celo črnih zidovih.

Paspartú (fr. passepartout) je lepenka s sredinskim izrezom, ki se postavi v okvir med sliko in steklo. Okvir in paspartu sta dva različna elementa okvirjene slike.

3. “OKIVIR NAREDI SLIKO”: 

Izbiro okvirja nikakor ne postavljate v drugi plan, saj igra pomembno vlogo pri celostni podobi doma. Izbran mora biti z enako mero skrbnosti kot ostali elementi interierja in dopolnjevati barve. Okvirjanje slik je pika na i in lahko pomembno vpliva tudi na to, kako se slika ujema s prostorom. Le tako bo slika res izstopila in prišla do izraza. Pravilno izbran okvir poveže tematiko in izgled celotnega prostora.

Če je soba v modernem ali sodobnem slogu, je najboljši preprost, gladek, kvadraten okvir. Če je soba v bolj tradicionalnem slogu, je primeren bolj okrašen okvir.

Da bodo manjše slike izpadle večje, jih uokvirite v široki paspartú oziroma okvir, medtem ko večjim slikam, da jih boste optično zmanjšali, namenite manjšega. 

4. ENODELNA ALI VEČDELNA SLIKA?

Razmislite o številu slik in razmiku med njimi. Na steno lahko obesite več umetniških slik ali večdelno sliko. Tako lahko zapolnite daljše stene z razmiki med umetniškimi deli, stena pa ne izgleda prenapolnjena. Če se odločate za eno samo umetniško sliko, razmislite o razmiku okoli nje. Okrog umetniške slike pustite dovolj prostora, da ne bo delovalo utesnjeno ali prenatrpano. Denimo, če je slika obešena nad nekim kosom pohištva, potem naj bo med sliko in pohištvom 15 do 30 cm prostora.


5. SLOG UMETNIŠKEGA DELA:

Slog stenske slike mora dopolnjevati slog sobe. Če je soba v modernem ali sodobnem slogu, razmislite o abstraktni umetniški sliki ali sodobnem motivu. Če je soba v bolj tradicionalnem slogu, razmislite o klasični sliki ali pokrajini.

Da si boste lažje predstavljali, ali ste izbrali pravo sliko, primerno velikost in ustrezen okvir za vaš prostor, se lahko obrnete tudi na strokovnjake, ki vam brezplačno izdelajo vizualizacijo slike v prostoru.

Umestitev slike v posamezen prostor

Prostor lahko s slikami povsem preoblikujete, posodobite ali le osvežite, vsekakor pa skoznje izrazite svoj slog in osebnost. Ne ozirajte se toliko na trende, izberite slike, ki so vam všeč in se ujemajo z vašim osebnim slogom in slogom vašega prostora.

  • Dnevna soba in spalnica:  V dnevnih prostorih slike obesite v višini oči v stoječem položaju. Lahko jih obesite okrog televizije ali nad kavčem. Odvisno od velikosti, ampak splošno gledano naj bo slika najmanj na višini okoli 1m 60 cm od tal. Če obešate večdelno sliko, naj bo center slike v isti višini. V spalnici lahko slike obesite nad vzglavjem postelje. Tako v dnevni sobi kot v spalnici naj slika, ki visi nad kosom pohištva npr. komodo, ne bo večja oziroma širša od tega kosa. Poleg tega, če sliko obešate nad pohištvo, med vrhom pohištva in spodnjim delom slike pustite najmanj 10–12 cm razmika. To bo pomagalo ustvariti vizualno ravnovesje med pohištvom in umetniško sliko.
  • Hodnik: Hodniki so krasen poligon za obešanje slik, saj imajo običajno kakšno daljšo prazno steno.
  • Stopnišče: Na stopnišču naj slike sledijo liniji stopnic. Z obešanjem začnite na isti višini, kot je podest, in se vzpenjajte ali spuščajte s stopniščem. Prva slika je lahko v isti višini kot podest. Nato lahko višino slik prilagodite glede na naklon stopnišča.

Sodelujoči strokovnjaki:

Živa Čar, arhitektka in vastu svetovalka

LJUBODOMA.si, Arhitektura, interier, oblikovanje

Matija Proj

Svetslik.si

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here