Izbira in umestitev gospodinjskih aparatov

0
1472

Moderni kuhinjski gospodinjski aparati so komaj opazni ali jih sploh ni mogoče videti. Smernice sodobnega doma se vse pogosteje nagibajo k vgradni beli tehniki. Popularne so tudi izvlečne rešitve, s pomočjo katerih aparate skrijete v kuhinjske omarice, na izvlečnih policah pa je dodan mehanizem za izteg police. Takšne rešitve so še stopnička višje od že desetletja popularnih »Lazy Suzan«.

Kaj upoštevati in preveriti pred nakupom gospodinjskih aparatov

Gospodinjske aparate izbirajte na podlagi vsakodnevnih navad in potreb, upoštevajte tudi velikost družine. V običajnem gospodinjstvu so prisotni aparati za kuhanje, pomivanje, pranje, zamrzovanje in hlajenje. V manjših stanovanjih nastopi težava, ker si zaradi stiske s prostorom vseh gospodinjskih aparatov ne morete privoščiti. V tem primeru so zelo dobrodošle naprave, ki lahko hkrati opravijo več funkcij. Velika prednost aparatov 2 v 1 ali 3 v 1 je v prihranku prostora, denarja in časa.

Pred nakupom se za informacije obrnite tudi na serviserje določenih blagovnih znamk. Dejstvo je, da je izbira aparatov bogata, cenovni razpon pa velik. Izberite aparat, ki je za vas optimalen. V primeru manjših obremenitev zadostuje morda aparat iz nižjega razreda, za velike obremenitve je dobro izbrati v srednjem ali višjem cenovnem in kvalitetnem razredu.

V kolikor bodo aparati vgrajeni, preverite dimenzije pohištva. Zagotovite tudi ustrezno inštalacijo. Kadar kupujete pri prodajalcu, ki zagotavlja tudi montažo, se lahko dogovorite za predhodni ogled. Pozanimajte se o garancijskih pogojih. Določene blagovne znamke ponujajo brezplačna podaljšanja garancij (večinoma 5 let), nekateri pa ponujajo določena zavarovanja proti doplačilu. Na aparatu preverite tudi energijsko učinkovitost naprave, saj je v zadnjem obdobju prišlo do spremembe pri energijskih nalepkah na evropski ravni. Pri izbiri aparatov naj vas ne zavede zunanji izgled, pozanimajmo se o funkcionalnostih glede na vaše potrebe.

Katere gospodinjske aparate boste izbrali, je odvisno od samega načina življenja. Prav tako je izbira pogojena z velikostjo stanovanja. V vsaki kategoriji obstaja manjša, ožja varianta, npr. kuhalna plošča z dvema kuhališčema, ožji pomivalni stroj, manjši pralni stroj, kombiniran pralno-sušilni stroj, ki je soliden izhod v sili v manjših stanovanjih.

Večina pri prvem opremljanju sledi vzorcem iz primarne družine. Tisti, ki so npr. navajeni uporabljati pomivalni stroj, si ga želijo tudi v svojem stanovanju. Nasprotno tisti, ki ga niso uporabljali, lažje sprejmejo prostorske omejitve in se mu odpovedo. Enako velja za sušilni stroj, ki sicer ni nujen, je pa zaželen, vsaj v jesenskem in zimskem obdobju.

Estetski dodatek

Mali gospodinjski aparati so dobrodošel pomočnik, ki olajšajo naš vsakdan. Izberite tako naprave v katerih boste uživali vi, in naprave za vašega partnerja oz. partnerico. Zanj umestite kakovosten žar, na katerem bo lahko mojstrsko pripravljal poljubne mesne in zelenjavne dobrote, lahko pa služi tudi kot opekač kruha. Zanjo pa kakovostni multipraktik oziroma vse bolj priljubljen kuhinjski robot in mešalnik, s številnimi nastavki, tako za rezanje zelenjave, mletje oreščkov in kot pripravo mamljivih slaščic.Vsaj aparati, ki jih imate umeščene na pult, naj bodo barvno usklajeni. Z umestitvijo gospodinjskih pripomočkov v kuhinjo dopolnjujete notranji dizajn prostora.

Nekaj razmisleka namenite najnovejšim tehnološkim rešitvam. Če imate možnost, povprašajte pri serviserju, ali so te rešitve že preizkušene, ali obstajajo kakšne težave pri uporabi aparatov, ki imajo npr. več »elektronike«. Povprečni uporabnik največkrat ne izkorišča vseh možnosti aparata, zato je ob nakupu smiselno pretehtati, kaj boste uporabljali in česa ne. Nekatere inovacije bistveno podražijo aparat, na tem mestu je dobrodošel razmislek, kakšni so plusi in minusi pri uporabi.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here