Izbirajte med razredi A++ in A+++.
Pri nakupu vseh gospodinjskih aparatov upoštevajte energijsko nalepko (te so od 1.1.2015 postale obvezne na večini gospodinjskih aparatov), izbirajte raje med razredi A++ in A+++. Čeprav je cena lahko višja, se vam bo to obrestovalo pri mesečnih stroških.
PREDNOSTI | POMANJKLJIVOSTI |
PLINSKI ŠTEDILNIK | |
– hitrost in hitrejša regulacija kuhanja – veliko gospodinjstev ima centralno ogrevanje na plin – podstavki so lahko iz emajla ali litega železa (slednji so težji, zaradi česar je posoda med kuhanjem bolj fiksirana) – varnostni ventil, ki zazna ”puščanje” plina in zapre njegov dovod | – cena in dosegljivost plina odvisni od gospodarskih razmer – površine so hitreje umazane in mastne – težje in dolgotrajnejše čiščenje – plin je konec koncev še vedno vnetljiva snov |
STEKLOKERAMIČNA PLOŠČA | |
– iz stekla, lažje za čiščenje – primerne tam, kjer ni možnosti priklopa na plin – po izklopu se dlje časa ohlajajo, kar je priročno za ohranjanje toplote hrane – ima lahko varovalo za otroke (možnost zaklepa plošče) | – najpočasnejše pri segrevanju – po izklopu ostanejo še tople, zaradi česar lahko pride do opeklin – vezana na elektriko, zato priporočljiva kombinacija plin-elektrika – za čiščenje potrebujete posebna sredstva, strgalnik itd. – lahko se razbije/poči |
INDUKCIJSKA PLOŠČA | |
– kuhališče je med kuhanjem hladno, saj deluje na princip magneta (ne deluje, če na njej ni posode) – hitrost, saj je najbolj učinkovit način gretja – manjša poraba električne energije kot pri steklokeramični plošči – novejše imajo temperaturno tipalo, ki odda zvok, ko je posoda dovolj vroča za kuho | – višja cena od ostalih dveh – za kuhanje je potrebna posoda s feromagnetnim dnom (železno – preizkus z magnetom) – lahko vpliva na zdravje, predvsem pa se priporoča posvet z zdravnikom pri ljudeh s srčnim spodbujevalnikom |
Odzračevanje ned kuhališčem – napa
Nad kuhališčem uredite dobro prezračevanje, napa je nepogrešljiv, lahko tudi zelo estetski, element v vaši kuhinji. Preverite priloženo energijsko kartico, da boste izvedeli v kateri energetski razred spada. Ko izbirate napo je pomemben podatek pretok zraka, ki pove koliko zraka izsesa v eni uri. Večji proizvajalci se držijo standarda IEC. Glede na prostor izberite ustrezen pretok s formulo: prostor m2 x višina prostora x 10 obratov količine zraka v prostoru = potrebna kapaciteta nape. Na primer prostor je velik 18 m2 x 2,5 m = 450 m3/h. Glasnost nape se giblje med 45–65 dba. Če napi ne moremo izpeljati zraka ven iz prostora, običajno uporablja ogleni filter, ki očisti zrak in ga vrne v prostor. Te nape imajo običajno 25–30 % manjši izkoristek, vlaga pa ostane v prostoru. Maščobni filter (kovinski) je nameščen pod motorjem nape in očisti zrak maščob. Je trajen, čistiti pa ga je potrebno mesečno (lahko v pomivalnem stroju).
Pečica, ki se sama očisti
Pečica naj ima dobro izolirane stene in večplastno steklo na vratih (oznaka hladna vrata, kar pomeni, da so vrata med pečenjem samo topla, ne pa vroča – predvsem primerno pri majhnih otrocih). Vse bolj se uporabljajo ventilacijske pečice s pirolizo – prednost teh pečic je ta, da se same čistijo – dosežejo takšno temperaturo, da umazanija preprosto zogleni in odpade, so pa relativno drage. Pri vgradni pečici se vam ni treba sklanjati, hkrati pa varneje in lažje jemljete jedi iz nje. Pečica naj bi bila sicer vgrajena tako, da je spodnji rob vrat v višini pasu. Za bolj priročno uporabo se priporoča še izvlečna vodila, saj je tako manjša možnost opeklin pri jemanju jedi iz pečice.
Privarčujete vodo s pomivalnim strojem
Največ energije pomivalni sistem porabi za gretje vode. Stroj je smiselno priključiti na toplo vodo, vendar le, če jo pripravljate na druge energetske načine, npr. s solarnim sistemom. O tem se je pametno predhodno posvetovati z energetskim svetovalcem. Na tržišču so na voljo različne vrste pomivalnih strojev, ki bi jih v glavnem lahko razdelili po dveh kriterijih, in sicer glede na zmogljivost oz. velikost in glede na postavitev. Zmogljivost stroja izračunate s številom pogrinjkov, ki jih lahko stroj opere. Od tri- do štiričlanska družina potrebuje v povprečju 12 pogrinjkov dnevno. Za pomivanje takšne količine posode zadošča enkrat dnevno pomivanje v pomivalnem stroju. Stroji manjših zmogljivosti, npr. za 8 pogrinjkov, so namenjeni za gospodinjstva z enim oziroma dvema članoma.