Industrijski slog – surovi materiali in čiste linije

0
4314

Pod izrazom “industrijski slog opremljanja” smatramo interjerje, pohištvo in dekor, ki s svojo obliko (večinoma) v sodobni ambient vnesejo retro duh industrijske revolucije. Za industrijsko opremljeno stanovanje so značilne na videz nedokončane stenske fronte iz betona ali opeke, kovinske svetilke in lestenci, ki visijo naravnost iz žice, udobni usnjeni fotelji in zofe, lesena ali betonska tla.

Kuhinja

Industrijski slog opreme kuhinje je že nekaj časa velik hit. Morda tudi zato, ker ni zahteven, je zelo učinkovit, z lahkoto ga prilagodimo osebnemu okusu in še posebej uporaben v dizajniranju kuhinj. Ena najbolj očitnih značilnosti industrijske kuhinje so odprt prostor in visoki stropi. Običajno boste v industrijsko opremljeni kuhinji našli zidove iz opeke, rustikalno pohištvo in izpostavljene cevi in tramove. Gospodinjske naprave so najbolj pogosto iz nerjavečega jekla. Kuhinjski pulti so zelo pogosto iz brušenega betona in že vrsti let zelo »trendovski«.

Beton zasledimo tudi namesto klasičnih talnih oblog in je kot tak iz trenda prerastel v pravo kuhinjsko ikono industrijskega designa. Kuhinjske omarice so najpogosteje sive barve, od svetlih do antracitnih, skorajda črnih odtenkov in enostavne za kombiniranje z lesenimi dodatki.

Eden od posebnih elementov industrijskih kuhinj so izpostavljene posode, pripomočki  in oprema. Odprti regali iz nerjavečega jekla, ki spominjajo na regale iz garaže so skorajda nepogrešljivi. Industrijska kuhinja zahteva kuhinjski otok. Svetila pogosto zmenjajo izpostavljene velike žarnice ali industrijski kupolasti lestenci grobega videza, ki so pogosto v črni ali sivi barvi.

Dnevna soba

Vsaj ena stena z izpostavljeno opeko v opečnati, sivi ali celo črni barvi bo v trenutku vnesla v prostor vonj po industrijskem designu. Talne obloge so lahko lesene, betonske ali obložene s kamnitimi ploščicami. Uporabite lahko tudi preprogo, ki bo prostoru dodala karakter in značaj in ta precej grob stil nekoliko omilila. Kot pri vsakem slogu, mora biti pohištvo dimenzijsko prilagojeno prostoru.

Pohištvo iz različnih vrst lesa, kovanega železa, stekla in drugih naravnih elementov je v industrijskem designu nepogrešljivo. Izbira temnih barv za tkanine in oblazinjeno pohištvo je pogosto povezana in nepogrešljiva naveza z industrijsko opremljenimi  sobami, vendar se ne bojte dodati barv. To lahko storite z okrasnimi blazinami, okrasjem in umetninami. Pogosto je tudi usnje. Za razsvetljavo se poleg železnih in bakrenih industrijskih lestencev uporabljajo tudi vedno bolj modna tračna svetila.

Kopalnica

Materiali v industrijsko oblikovani kopalnici naj bodo mešanica opeke, betona ploščic, kovine in lesa. Glede na dejstvo, da so v večini primerov naše kopalnice prej majhne, kot velike, bo bolje, da ste z vnašanjem industrijskega sloga malo bolj previdni in zadržani. Uporabite grobe materiale in izpostavite cevi ter privlačno kombinacijo nerjavečega jekla in betona.

Mešajte sodobne pipe z »vintage« dodatki. Poiščite stare omarice za medicinske pripomočke in jih uporabite za shranjevanje brisač, izdelkov za kopanje in za kopalniške dodatke. Bakrena, pocinkana ali kamnita kad je odličen način, da kopalnici dodate še več industrijskega občutka. Če to niso vaši materiali, se odločite za industrijski stil tuširanja z izpostavljenimi cevmi, kabino s kovinskim okvirjem in kamnitimi zidovi.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here