Hlajenje s split ali premičnimi sistemi

0
1943
toplotna črpalka

V Sloveniji se, razen če se ob novogradnji ali prenovi odločite za namestitev toplotne črpalke, uporabljajo ločeni sistemi za hlajenje in ogrevanje. Veliko je še sistemov, ki kot vir ogrevanja uporabljajo leseno biomaso. Med ogrevalnimi sistemi se še vedno veliko uporabljajo radiatorji, čeprav je vse priljubljenejše tudi talno ogrevanje, sploh za nove stavbe. Cenovno učinkoviti sistemi za hlajenje stanovanjske hiše ali stanovanja, pa so toplotne črpalke (split sistemi), ki omogočajo tudi ogrevanje.

Pri novogradnjah in nič-energijskih gradnjah se za hlajenje večinoma vgrajujejo split sistemi,  ki združujejo tudi ogrevanje, predvsem pa omogočajo tudi razvlaževanje.

Primerjava sistemov hlajenja

Split sistemi

»Ime« so dobili, ker so sestavljeni iz zunanje in notranje enote. Prvotno so bili mišljeni za hlajenje, ogrevanje pa je postalo bolj dopolnitev. Split sistemi (s toplotnimi črpalkami) sodijo med najbolj energetsko učinkovite sisteme za hlajenje in ogrevanje. Enote delujejo poleti, kot hladilniki zraka, pozimi pa grelniki. Namestijo se pod strop, zato da lahko naprava pobira zrak in ga tudi razpiha. Te naprave so običajno namenjene za en prostor, vgradi se jih v najbolj obremenjene (npr. mansardni prostori). Niti jih ni treba uporabljati čez celo poletje, razen pred frontami, ko je najbolj vroče in največja vlaga. Predvsem je pomembno, da naprava zrak tudi razvlaži.

Večje enote toplotnih črpalk so običajno povezane v talno ogrevanje (ki omogoča tudi hlajenje), vendar je pri slednjih treba prostor v poletnem času dodatno razvlažiti, pozimi pa vlažiti.

Zunanja enota »split sistema« pri hlajenju, toploto oddaja v okolico, pri ogrevanju pa jo iz okolice odvzema. Zrak skozi notranjo enoto samo kroži iz prostora in ga v primeru hlajenja hladi, v primeru ogrevanja pa ogreva. Za izmenjavo zraka (za zračenje prostora) je potreben dodaten sistem (npr. z rekuperacijo). Recimo poleti iz sobe s temperaturo 20–25 ⁰C odvaja toploto in jo prenaša na okolico, ki ima 30, 35 ali 40 ⁰C.

Premične enote

Za stanovanjske hiše so najenostavnejše (in tudi najcenejše) premične enote, vendar niso tako energetsko učinkovite. Pri premičnih enotah potrebujete cev za odvod toplega zraka, kar pomeni, da je potrebno odpreti okno in iz čez njega izpeljati cev, vendar ob tem uhaja v prostor topel zrak. Na tržišču tudi že obstajajo pripomočki, ki olajšajo namestitev cevi, in sicer imajo nastavek, ki izgleda kot »šotor«, s katerim lahko zaprete prehod zraka in čez luknjo potisnete cev za odvajanje toplote.

Ventilatorski konvektorji

Najboljši sistem hlajenja, ki omogoča tudi ogrevanje so ventlatorski konvekotorji, ki pa je dražji. To so naprave, ki zgledajo, kot škatla, v kateri je prenosnik toplote in ventilator. V zimskem obdobju ogrevajo prostor z dovodom tople vode, v poletnem obdobju pa hladijo, tako da po ceveh pride hladna voda, ki hladi zrak. Trenutno se uporabljajo predvsem v večjih industrijskih objektih, le delno v zasebnih.

Sodelujoči strokovnjaki:

izr. prof. dr. Uroš Stritih

Fakulteta za strojništvo, Laboratorij za ogrevalno, sanitarno in solarno tehniko ter klimatizacijo LOSK

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here