Harmonično v najem stanovanjskega posojila

0
261
Najem posojila
Stanovanja

S pogovorom in urejanjem skupnih prihodkov in odhodkov sta se s partnerjem tekom razmerja verjetno že srečala. Pri sprejemanju dolgoročnih finančnih odločitev, posebej za najem stanovanjskega posojila storite še korak naprej, da uskladite s partnerjem tudi pogled na družinske finance. Če na tem področju niste domači se posvetujte z neodvisnim finančnim svetovalcem. Namreč nimamo vsi enakih pogledov na finance, hkrati pa izhajamo tudi v pogledih na finance in ravnanje z denarjem iz različnih družinskih vzorcev.

Skupen pristop k velikim finančnim odločitvam

Zaupanje v odnosu pomeni tudi medsebojno zaupanje v finančnem smislu. Usklajen vrednostni sistem na področju rokovanja z denarjem pomeni varnost v partnerskem razmerju. Investicija v dom je hkrati finančna investicija za prihodnost, ki se na dolgi rok obrestuje, čeprav so trenutno obrestne mere lahko neugodne. V najem stanovanjskega posojila se s partnerjem podajte s konkretnim in jasnim pogovorom/dogovorom o željah, življenjskem stilu (varčevanju, zapravljanju) in realnih zmožnostih zaslužka. To v praksi pomeni, da razmislite o več možnih scenarijih in se pripravite tudi na najneugodnejšega.

Ocenite svojo finančno sposobnost za najem stanovanjskega posojila

Vsak posameznik bi moral biti finančno pismen in razumeti svoje vire dohodka ter stroške, ter biti zmožen nadzorovati in upravljati s svojim denarjem, kar bi mu omogočalo ustvarjanje presežka nad porabo in posledično prihranek. Na zapletenejši ravni pa finančna pismenost vključuje preudarno naložbeno vedenje s prihranki ter izbiro optimalne strategije naložb, ki ustreza osebni situaciji v danem trenutku in znanju o naložbah.

Vodite družinski proračun in si zabeležite vse prihodke, predvidene stroške in redne mesečne odhodke. Tako dobite približen znesek, koliko vam še ostane na mesec in koliko od tega lahko namenite za poplačilo kredita. V mladosti si lahko sicer posameznik privošči več dolgov, saj jih bo zaradi let in potencialne rasti prihodkov v prihodnje laže odplačal. Kljub temu pa velja vodilo, da naj višina mesečnega obroka za kredit ne bi presegala 25 % družinskega proračuna.

Uskladitev partnerjev za najem stanovanjskega posojila

Enaka pravila, ki veljajo za posameznika, veljajo tudi za par pri varčevanju in postavljanju proračuna. Pomembna sta transparentnost in odkritost glede proračuna in varčevanja. Osnovno je enakovredno izhodišče, saj bosta drugače težko enakovredna. Na stabilnost odnosa vplivajo tudi skupni finančni načrti, v katerih sta partnerja enakovredno vpletena, so pokazale raziskave.

V dolgoročne življenjske investicije vstopite takrat, ko so odplačani dolgovi ali pa predhodno pripravite načrt za odplačilo ter imate predvideno varnostno rezervo. Lahko sicer procentualno pristopite k nakupu, kar je lahko slabša predispozicija.

Čustveni odmik od odločitev

Pogovor o financah od para zahteva odkritost in nekoliko ranljivosti, da si lahko zastavi realne skupne cilje. Čustven odziv je posledica notranje logike. Kadar je le-ta usklajena ni težav. Lahko si nekaj želimo in smo sposobni prenesti, da bo zelja uresničena šele po prioritetni lestvici ustvarjanja enkrat v prihodnosti, mogoče pa tudi nikoli. Vendar, če zelja ni izpolnjena to še ne pomeni, da je to povezano s samo(ne)ljubeznijo ali s tem, da nas nekdo nima rad.

Odkrito in iskreno se pogovorita o željah, temeljito pregledata skupen proračun (odhodke, prihodke), se skupaj odločita kako bosta varčevala, kako bosta postopala z nepredvidenimi stroški in da sta v načrtu za prihodnost upoštevana oba, tako bo sledilo tudi obojestransko strinjanje.

Tema financ in vedenjskih vzorcev povezanih z njo je ena izmed izmed petih tem obravnavanih na vsaki partneski terapiji (katere cilj je izboljšanje odnosa), saj zelo močno vpliva na odnos. Racionalni pristop pomeni predvsem to, da se partnerja dogovorita o ciljih, ki so povezni s finančnim odrekanjem. Da jih določita skupaj in se dogovorita tudi o načinu in vrstnem redu izpolnitve. Lahko si napravita tudi vizualni seznam, ki ju opominja, da lažje zatreta morebitne trenutne želje (povezane z zapravljanjem). Pomembno je, da se upoštevajo želje obeh, da se poskušata slišati in skupaj sooblikovati vrstni red želja, ki ustreza obema. Če se oba strinjata o ciljih in načrtu, lahko prispevata k izogibu finančnim težavam in konfliktom v odnosu.

Kadar pa se par znajde v težavah in so pogovori na to temo preveč nabiti s čustvi in različnimi željami, impulzivnimi odzivi, nezmožnostjo odrekanja, obsojani ipd., je smiselno da čimprej poišče pomoč strokovnjaka, saj so raziskave pokazale močan negativen vpliv tega področja na stabilnost in kakovost partnerskega razmerja.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here