Gospodinjski prostor – »utility«

0
326

Uredite si poseben prostor – utility, v katerem boste shranjevali predmete, ki jih ne potrebujete pogosto ali jih želite skriti za zaprtimi vrati. Prav tako si lahko tukaj uredite kotiček za različna gospodinjska opravila. Gospodinjski prostor načrtujte že pri tlorisni razporeditvi prostorov, umestite ga čim bližje kuhinji, izhodu na vrt ali poleg kopalnice, lahko zanj izkoristite tudi prostor pod stopnicami. 

Gospodinjski prostorje pogosto skrit obiskovalcem vašega doma. Vendar naj bo dobro organiziran prostor, kjer je vse na dosegu roke– koši za perilo, likalna deska, čistila in drugi pripomočki za čiščenje. Gospodinjski prostor se je iz pralnice razvil v pravo zakladnico organizacije in shranjevanja. Če je vaš prostor večji, lahko vanj vnesete tudi omare, v katerih boste shranjevali opremo, katere ne uporabljate pogosto, ali da vam ne zaseda prostora v drugih prostorih – športna oprema, pohodniška oprema, oprema za na plažo ipd.

Izkoristite prostor

Po sredini načrtujte prost prehod. Če je dovolj prostora naj bo širok toliko, da boste lahko raztegnili likalno desko. Obe steni ob straneh pa do potankosti zapolnite z omarami in policami, ki naj segajo od stropa do tal. Poskrbite, da boste imeli na voljo vsaj nekaj električnih vtičnic in tudi vodni priključek, da lahko v prostor, poleg pralnega stroja, umestite tudi pult z lijakom. Tla obložite z materialom, ki je odporen na vodo. Preostali prost prostor na steni zapolnite z dekorativnim steklom, ki daje vtis naravne svetlobe; ali nanj namestite poličke, na katerih lahko gojite začimbe.

Pralnica

Gospodinjski prostor izhaja iz potrebe po ločenem prostoru za enostavnejše delo s perilom ter namestitvijo pralnega in sušilnega stroja, da le-ti napravi ne bi več zasedali prostora v kopalnicah. 

Za zbiranje umazanega perila si omislite košaro na kolesih, ki jo lahko skrijete pod pult. Če pa boste predvideli več košar za ločevanje perila po barvah ali pralni temperaturi, shranite košare v omare in v vrata omar naredite luknjo, skoznjo katero boste lahko ločevali oblačila brez odpiranja vratc. Pralni in sušilni stroj namestite višje od tal, spodaj pa predvidite predal za sredstva za pranje. Če imate v prostoru umivalnik, ga namestite poleg pralnega stroja. Izvlečno stojalo za sušenje perila namestite nad radiator, da pospešite sušenje ali nad umivalnik, da bo ujel padajoče kapljice z mokrega perila. Obleke po koncu sušenja zlikajte na raztegljivi ali izvlečni likalni deski. V prostor pospravite krpe in druge pripomočke za čiščenje stanovanja ter čistila. Na vidno mesto namestite omarico s prvo pomočjo in gasilni aparat. 

Občasno tudi garderobna omara in prostor za shranjevanje

Namestite kavljeza plašče in jakne. V omarah shranite zimska smučarska oblačila, brisače za na plažo in kopalke ter igrače. Za obutev, ki jo redkeje uporabite, npr. škornje, pohodniško obutev, lahko predvidite posebno polico ali zgolj predpražnik. V bližini naj bo še žlica za obuvanje čevljev in posoda za dežnike. Shranite tudi opremo za fitnes: telovadno blazino, uteži, sobno kolo, lahko pa tudi športno opremo(kolesa, smuči, rolerje). Mesto lahko najdejo tudi nahrbtniki, spalna vreča, čelna svetilka ter druga planinska in taborniška oprema. V prostor lahko umestite tudi košaro z blazino za domače živali. Če imate psa, lahko v tem prostoru postavite večjo banjo, v kateri ga boste brez težav umili. 

V večjem gospodinjskem prostoru pa svoje mesto lahko tu najde posoda in kuhinjski aparati, ki jih ne potrebujete vsak dan: večji lonci, kristalni kozarci, rezervni servisi, plastične posode, toaster, mešalniki. Pogosto tudi shranjujemo steklene kozarce za vlaganje in shranjevanje živil. To je lahko prostor za presajanje in nego rož ter shranjevanje orodja za vrtnarjenje ter semena in čebulnice. 

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here