Funkcionalno zasnovan tloris prostorov

0
476

Na pot do funkcionalnega tlorisa stopite s premišljeno organizacijo na vseh nivojih načrtovanja – tako celotnega objekta kot posameznega prostora. Če so prostori dobro razporejeni, lahko korenito zmanjšate površino za hodnike in s tem povečate koristno površino v ostalih prostorih, kar je še posebej dobrodošlo v majhnih stanovanjih. Pri premišljeni organizaciji prostorov in pravilni izbiri opreme pa prostori pridobijo na funkcionalnosti, estetiki in dobremu počutju uporabnikov.

Zastavite si 5 vprašanj za celosten pristop k načrtovanju tlorisa

Pri načrtovanju tlorisa imejte jasno predstavo, koliko sob želite imeti, in če predvidevate, da boste te sobe v prihodnosti združevali ali ločevali. Ali želite, da je spalni del stanovanja s svojim hodnikom ločen od bivalnega dela?

 1. Koliko družinskih članov bo stanovalo v domu in koliko so stari?
 2. Kakšen je njihov življenjski slog, kakšne hobije imajo?
 3. Kakšne so njihove navade? Katere prostore potrebujejo oziroma v njih preživijo največ časa?
 4. Za vsak prostor zastavite tudi bolj deteljna vprašanja: Kakšne kuhinjske aparate že imate? Kakšne kuhinjske aparate si še želite? Kako pogosto jih uporabljate? Kako veliko posteljo želite? Koliko knjižnih polic potrebujete? Koliko parov čevljev imate?
 5. Koliko časa imate na voljo?

Pri načrtovanju vključite tudi zunanje dejavnike – kje je prijetno sonce, kje je balkon, kje je glasna cesta ali kje je pogled proti sosedom. Če kdo živi pod vami (ali nad vami) je smiselno pomisliti tudi to, kateri del stanovanja bo ob katerem času bolj glasen in obremenjen.

Pravočasno pristopite do strokovnjaka (pri prenovah je npr. dva ali tri mesece pred vselitvijo lahko prepozno). Za dobre rešitve je potreben temeljit premislek, ki terja kar nekaj časa. Časovna in finančna komponenta določata, kaj je za investitorja izvedljivo in dosegljivo. V kolikor so sredstva za investicijo omejena, je treba načrtovati še toliko bolj premišljeno in sprejeti tudi kakšen kompromis.

4 sklopi najpogostejših tlorisnih napak

Klasična napaka stanovanjskih tlorisov je to, da ni izkoriščen celoten potencial prostora. Včasih bi lahko bilo z malim obratom vse bolj racionalno in prostorno. Razmerja velikosti prostorov so pogosto neustrezna, po navadi je rezultat preveč hodnikov. Pri zasnovi objekta so pogoste napake tudi pri položaju stopnišč. Stopnišče je en od ključnih elementov v hišah, saj je nanj vezana razporeditev vseh ostalih prostorov in njihove medsebojne povezave (npr. hodniki, prehodi med prostori). Položaj vrat je smiselno načrtovati tako, da hkrati omogočite dober izkoristek prostora (npr. da za vrati ni premalo prostora za postavitev omare).

V osrednjem bivalnem prostoru med načrtovanjem strmite, da bo ravno ta prostor najprijetnejši, največji, najbolje osvetljen in dobro povezan z balkonom ali vrtom. Osrednji prostor, po navadi je to kuhinja, dnevna soba ali jedilnica, mora imeti karakter. Pri starejših hišah je velikokrat slabša povezava bivalnih prostorov z vrtom, saj so v pritličjih hiš garaže in drugi servisni prostori. V takšnih hišah so bivalni prostori v nadstropjih, kar za sodobno bivanje ni idealno, saj je zaželen čim bolj direkten dostop iz dnevnega dela na vrt.

Oko dobrega arhitekta vidi prostor drugače, celostno, zato ga povprašajte za nasvet glede tlorisne razporeditve, četudi le za svetovalno uro. Če delate izris za prenovo sami, si tloris izrišite in stopite izven okvirov, rešujte ga kot križanko (od zunaj navznoter). Pri izrisu tlorisa za prenovo pazite, da nosilne stene ostanejo kjer so in da poti za inštalacije niso predaleč.

Koliko velike prostore potrebujete

 • Tradicionalno velja, da je spalnica za starše velika, za otroke manjša. Vendar ali je to res učinkovita razporeditev prostora? Starši v spalnici samo spijo, otroci se tudi igrajo, učijo. Pri ureditvi spalnih prostorov oz. sob večina investitorjev želi, da bi vsakemu otroku uredili svojo sobo, kar je danes standard pri načrtovanju novih objektov.
 • Kam dati garderobne omare – v spalnico, na hodnik pred spalnico ali »walk in closet«? Na odločitev vpliva poznavanje življenjskega ritma partnerja. Na primer, če imata drugačen ritem spanca, je bolje, da je garderobna omara izven spalnice.
 • Koliko sanitarnih prostorov? Ali bo v vsakem nadstropju? Bosta poleg spalnice imela vsak svojo kopalnico? Kaj pa otroci, bodo imeli skupno kopalnico? Pogosto se zgodi, da je v vsakem nadstropju kopalnica; in hitro se lahko zgodi, da so v hiši 4 kopalnice.
 • Kakšna naj bo kuhinja, bo združena z jedilnico in jedilnica z dnevno sobo, kot je pogosto pri sodobni razporeditvi prostorov? Pogosta želja je otok, ki potrebuje okoli sebe veliko prostora ter inštalacije (v kolikor bi želeli, da sta vanj vgrajena npr. pomožno kuhinjsko korito, štedilnik in mikrovalovna pečica). Morda bi bila boljša razporeditev elementov z dolgim pultom ob steni? Potrebni so kompromisi, s tem pa lahko ostane dovolj prostora za zajtrkovalno kavarniško mizico, ki je lahko dobrodošla sprememba zajtrkovanju ali druženju ob masivni jedilni mizi.

Opreme ne kupujte kampanjsko

Čas namenite celostnemu pogledu na opremljanje prostora, v stilu z ostalimi prostori. Opreme ne kupujte kampanjsko, ampak imejte izdelano celotno sliko, kaj se bo s prostorom skozi čas dogajalo in upoštevajte, kakšne so vaše potrebe in življenjski slog (npr. tisti, ki se več ukvarjate z različnimi hobiji ali športnimi aktivnostmi načrtujte večji prostor za shranjevanje opreme; tisti, ki meditirate ali veliko berete vmesite v prostor kotiček za sprostitev oz. branje).  

Ključen je celovit pregled vseh potreb, zmožnosti in želja, ki vključuje tudi vprašanja, vezana na prihodnost. Potrebe se skozi čas spreminjajo (povečanje družine, hišni ljubljenčki) in preudarno načrtovanje vključuje tudi morebitne scenarije za prihodnost. 

Razmislite o navadah družine & prilagodite razporeditev

Kadar je stanovanje majhno, je bolj smiseln enoten prostor, da ima vsaj ta neko dimenzijo in oddaja občutek prostornosti. V teh primerih ločite od jedilnice in dnevne sobe le nišo za kuhinjo. Če je dovolj prostora, razmislite, da bi skupni del ločili na dva dela, da lahko med obiski ali v večjih družinah ustvarite dva družabna kotička.

Nekoč je Boris Pahor zapisal, da svoje goste povabi v kuhinjo po stari slovanski navadi. In če prav pomislimo, se Slovenci na obisku res raje zadržujemo v kuhinji ali za jedilno mizo, kot na kavču. Pretehtajte vaše družinske navade vnaprej in uredite vašemu življenjskemu slogu primerno. Nekdo, ki vsak dan peče ribe, a hkrati ne mara kuhinjskega nereda, bo želel kuhinjo ločiti od jedilne mize in jo pridružil dnevni sobi. Tisti, ki se rad druži ob pripravi hrane, si bo omislil otok in jedilno mizo v bližini.

Dve različici osrednjega prostora:

 • velik odprt svetel prostor, v katerem je kuhinja z otokom in jedilnica, morda še kamin. Dnevna soba pa v mirnem kotičku, manjša, malo oddvojena; ali
 • povezana jedilnica in dnevna soba, kuhinja ločena, vendar je opremljena z »družabnim« kosom – najsi bo to otok, simpatična manjša miza, klopca ob oknu.

Na ureditev tlorisa (poleg potreb) vpliva razpoložljivi prostor. Pri prenovah gre trend v smeri združevanja bivalnih prostorov v večje odprte dnevne prostore. Prednost takšnih prostorov je, da omogočajo skupno bivanje celotni družini, kar pripomore k njihovi večji povezanosti. Slabša stran takšne ureditve je hrup v prostoru ali širjenje vonjav pri kuhanju, čemur se v celoti ne da izogniti. Stanovanja postajajo večinoma kombinacija večjega odprtega dnevnega prostora in več (lahko tudi manjših) spalnic in sob. Takšna ureditev omogoča tako skupno bivanje kot umik v intimni prostor.

Sodelujoči strokovnjaki:

Janja Rupnik Brodar u.d.i.a.

RIBA ARHITEKTI d.o.o.

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here