Energetsko varčna stavba – ustrezna klimatizacija

0
1418
Energetsko


Ko zimski zrak ogrevate, dosežete v bivalnih prostorih relativno nizko vlažnost, zato je treba zrak vlažiti. V poletnem obdobju, ko zrak hladite, pa ga je potrebno običajno razvlaževati, saj se človek lažje hladi (termoregulacija preko potenja), če je zrak suh.

Pomembno je, da zagotovite tudi ustrezno klimatizacijo prostorov, saj je klimatizacija v bistvu priprava optimalnih pogojev za bivanje v prostoru, ne samo uravnavanje temperature s hlajenjem ali ogrevanjem, ampak tudi vlažnosti z vlaženjem in razvlaževanjem.

Poskrbite za optimalno klimo v prostorih

Že pred izbiro sistema ogrevanja ali sistema hlajenja zagotovite, da bo stavba energetsko varčna, saj klimatizacija troši veliko električne energije. Steklene površine brez senčil ali stavbni ovoj (streha, stene, okna …) so lahko ključne točke neučinkovite porabe. S tem lahko prispevate tudi k manjšim stroškom.

Da je ogrevanje stavbe energetsko učinkovito, naj bo hiša ustrezno toplotno izolirana. V primeru hlajenja prostorov, še posebno, če ima novejša stavba veliko steklenih površin, vgradite zunanja senčila. Recimo, da gradite nizkoenergijsko hišo z veliko steklenimi površinami in namestite zunanje žaluzije na vse steklene površine, razen na trikotno okno v frčadi in potem na to okno namestite zaveso, skozi katero ne prihaja sonce. Na tem mestu se bo sproščalo največ svetlobe, v prostoru bo 27–28 oC, v zasenčenih prostorih pa 22–23 oC. To lahko preverite tako, da položite roko med zaveso in šipo; na tistem mestu je tako toplo, kot na primer prižgan radiator. Rešitev so zunanja senčila, ki lahko v prostoru ohranjajo 22–23 oC.

V poletnih mesecih v nočnem času prostore zračite. To je prosto hlajenje ali naravno zračenje, pri čemer se energija ne porablja; odprite okna in vrata ter objekt prezračite. Čez dan vse zaprite in spustite rolete, včasih so to vestno počeli, danes pa dostikrat pozabimo.

Sodelujoči strokovnjaki:

izr. prof. dr. Uroš Stritih

Fakulteta za strojništvo, Laboratorij za ogrevalno, sanitarno in solarno tehniko ter klimatizacijo LOSK

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here