Energetska nalepka

0
1962
Energetska nalepka

Kaj vam pove energetska nalepka

Energetska nalepka vam pove: Pomembna je energetska učinkovitost sistema (split ali pa premičnega sistema) – t. i. grelno število. Če je grelno število 3, to pomeni 3 enote toplote, na 1 enoto uporabljene energije, v tem primeru električna energija poganja sistem. Pri hlajenju, če je hladilno število 2, to pomeni, da ohladi 2 enoti na 1 enoto uporabljanje električne energije. Ta podatek lahko pogledate na energetski nalepki (ki jo mora imeti vsaka naprava), bolj proti A je, bolj energetsko učinkovita je naprava.

Izberite zunanjo enoto, ki ne povzroča preveč hrupa. Na energetski nalepki je označena tudi glasnost zunanje enote v dB. Splošno pravilo je, čim manjše tem boljše. Okvirno bi lahko rekli, da zvok pri 40 dB komaj slišimo, pri 60 dB še ni prehrupno, medtem ko je 70 dB že moteč hrup.

Poleg energetske učinkovitosti, potrebujete podatek o moči naprave. Za enostavnejšo izbiro imajo ponudniki na spletnih straneh objavljena orodja, v katera vpišete površino oz. prostornino prostora (ustrezna moč je recimo 2 kW za en prostor do npr. 15 m²). Pred odločitvijo za večje split sisteme je treba vedeti, kolikšna je izmenjava zraka v prostoru, ki ga želite ogrevati ali hladiti.

Za novejše objekte in v primeru večjih adaptacij priporočamo, da pred vgradnjo pridobite projekt ogrevanja in hlajenja oz. preračun, ki ga pripravi usposobljen projektant. Z njim lahko lažje predvidite, koliko energije bo potrebne za ogrevanje in hlajenje vaših prostorov. Okvirni strošek projekta hlajenja in ogrevanja je 5 % celotne investicije. V primeru sanacij ali le vgradnji split sistema, so navadno dovolj spletna orodja ponudnikov sistemov.

Prijaznost do okolja

Ni pomembna samo energetska učinkovitost, ampak tudi zanesljivost naprav in okolju prijaznost. Energetska učinkovitost naprav za hlajenje se izboljšuje, pomembno je tudi vedeti, da pred leti te naprave niso bile energetsko učinkovite. Zato kljub temu, da naprava po 15 letih mogoče še vedno deluje, običajno tehnološko zastari, zato jo je primerno zamenjati. Enako je pri sistemih ogrevanja.

Strošek takšnih split sistemov je nekaj 100 €, vendar ne pozabite preveriti energetsko nalepko. Strošek, ki ga plačate ob nakupu je enkraten, naprava pa deluje vsaj 15–20 let ali več. Če primerjate strošek ob nakupu ter strošek obratovanja v življenjski dobi, je slednji bolj pomemben, kot strošek ob nakupu. Pomislite, da lahko samo za ogrevanje hiše porabite vsako leto tudi 1000 € ali več.

Sodelujoči strokovnjaki:

izr. prof. dr. Uroš Stritih

Fakulteta za strojništvo, Laboratorij za ogrevalno, sanitarno in solarno tehniko ter klimatizacijo LOSK

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here