Do dobrega počutja z več-funkcionalnimi prostori

0
1460
Prostorska razporeditev

Prostorska razporeditev in načrtovanje: V Sloveniji imamo veliko predimenzioniranega stavbnega fonda. Hiše so grajene za več generacij, s kletjo, bivalnim pritličjem in spalnicami v nadstropju, v katerih – ko otroci zapustijo domače gnezdo – ostane le par. Smiselno je, da za prazne in neuporabne sobe najdete novo namembnost in jih s pridom uporabite. Aktivno jih uporabite za svoj osebnostni razvoj, druženje, sproščanje ali telesno vadbo, za lastno dobro počutje. Nasprotno, kadar je govora o stanovanjih, ste s prostorskega in konstrukcijskega vidika vnaprej omejeni. Prostorov ni lahko veliko potezno spreminjati in je treba poiskati druge rešitve.

Japonski stil, kot izgled več-funkcionalnosti

Prostorska razporeditev

Kako ste si zamislili prostorsko razporeditev navidez odvečnih ali neizkoriščenih prostorov ali sob? Odvečne sobe je najlažje urediti za več-funkcijsko uporabo. Postanejo naj prostori, ki se lahko v poljubnem trenutku spremenijo v bralni kotiček, joga studio, prostor za igro vnukov ali  domači kino. Uredite jih podobno, kot so grajeni japonski tradicionalni domovi. Skoraj vsak prostor je urejen z obilico zaprtih shranjevalnih površin. Le nujnimi premičnimi pohištvenimi elementi (po možnosti takšnimi, ki jih lahko zložite in umaknete) ter osrednjo površino, ki je prazna. Ne manjka prijetna osvetlitev, sobne rastline in nekaj osnovne tehnologije (filmski projektor, radio ali televizija), ki vam bo polepšala preživljanje časa v takšnem prostoru.

V trenutku spremenite namen sobe

Z različnimi prostorskimi razporeditvami in rešitvami lahko v trenutku spremenite namembnost sobe. Ko v sobi razgrnete večjo talno blazino (futon), se ta v trenutku spremeni v dodatno sobo za goste ali v prostor za večerno gledanje filmov. Z mizo lahko postane delovna soba ali soba za ustvarjanje; udoben naslanjač bo sobo spremenil v kotiček za branje, glasba pa v plesno dvorano. Otroci bodo v njej razširili krila domišljije, pa tudi vam bo osveženi prostor predstavljal izziv, saj boste vedno znova iskali načine, kako ga kreativno izrabiti. Morda prav v osveženem ambientu najdete svojo osebnostno izpopolnitev.

Sodelujoči strokovnjaki:

Alja Košir

Alja Košir, mag. inž. arh.

Samozaposlena v kulturi

Aleksandra S. Sadar

Aleksandra S. Sadar

OLEXA arhitektura – oblikovanje

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here