Dnevna soba – prostorno osrčje doma

0
1034

Oblikovanje prostora je zelo odvisno od posameznika in njegovih potreb, saj danes ni več enotnega trenda za vse ljudi. Življenja živimo na zelo različne načine in temu prilagodite svoj dom. Najbolj zadovoljni uporabniki prostorov so tisti, ki si odgovorijo na vprašanje, kako želijo živeti v svojem domu in so pripravljeni svoj način življenja predstaviti notranjemu oblikovalcu.

Tloris in razporeditev elementov

Pred zasnovo tlorisne razporeditve dnevne sobe preverite smer neba, ki jo investitorji včasih spregledajo. Smer neba je lahko ključni dejavnik, ki vpliva na uporabo prostora. Na primer tako lahko na zelo enostaven način preprečite bleščanje ob gledanju televizije v popoldanskem času. Poskrbite, če je le mogoče, da sedalni elementi nimajo hrbta obrnjenega proti vhodu. Torej, ko nekdo vstopi v prostor ga takoj vidite, in glede na položaj sedalnih elementov razporedite ostale elemente v dnevni sobi.  

Kuhinjo umestite na sever, jedilnice in bivalne prostore na jug, jugozahod (celodnevno sonce).

Pri projektni zasnovi dnevne sobe analizirajte prostor ter si postavite glavne cilje (npr. kotiček za sprostitev, branje, domačo pisarno, otroško igro), ki jih z zasnovo želite doseči. Dnevna soba naj bo smiselno povezana z ostalimi prostori. Zato je pravilno, da si zadate rdečo nit pri oblikovanju. Lahko izberete stil v katerem boste opremljali, lahko je to barva, ki vas spremlja skozi stanovanje ali so to vzorci, oblike in materiali (mehki, robustni). V male prostore ne umeščajte velikih temnih kosov, ki optično zmanjšajo prostor in vplivajo na dojemanje velikosti sobe.

Določite osrednji kos dnevne sobe. To je lahko sedežna garnitura, zanimiv lestenec, barva oz. tapeta na steni ali kakšen drug element. Takšen element je lovilec pogledov (»eye-catcher«), ki nas prevzame in se nam kot nekaj drugačnega in neobičajnega vtisne v spomin.

Osrednji bivalni prostor je lahko bolj pisan in razgiban. To je prostor druženja, prostor dogajanja, prostor življenja, izberite kakšen bolj intenziven in mogočen kos.

Trajnostni in udobni materiali & površine

Razmislite o vašem odtisu na okolje. Izberite naravne materiale ter pohištvo izdelano v Sloveniji. Strmite h kvaliteti in ne kvantiteti. Najboljši brezčasen dekorativni element v prostoru so rastline, ki dodajo življenje vsaki sobi, v katero jih postavite.

Niso vse obdelave površin primerne za vsa okolja. Sodobna orodja omogočajo obdelavo materialov, ki v preteklosti niso bile mogoče, zato za pravilen izbor poiščite nasvet strokovnjaka. Zapomnite si 3 zakonitosti površin:

  • Gladke površine po tleh drsijo.
  • Na mat površinah se umazanija ne pozna.
  • Glos površine so primerne za poudarke.

Les je kot naravna in obnovljiva surovina najpogosteje uporabljen material v interierjih. Oddaja organsko toplino in nas pomirja. V dnevni sobi se največkrat uporablja kot talna obloga in pohištvo.

Kovina v prostoru deluje robustno in hladno, ampak v kombinaciji z ostalimi materiali daje občutek trdnosti. To so v dnevnih sobah velikokrat prostostoječe in stropne luči, ter tudi okrasni kipci.

Vidni beton je v zadnjih letih postal popularna izbira za stene tudi v notranjih prostorih stanovanj. Nudi različno število odtenkov in površin. Velikokrat se beton uporablja pri obdelavi sten zaradi njegovega unikatnega in surovega izgleda. Uporablja se tudi kot zaključni izgled tal, v glos ali mat izvedbi, kot alternativa lesenim, vinilnim, kamnitim, keramičnim talnim oblogam. Je material, ki je izjemno trpežen in ne zahteva veliko vzdrževanja.

Izbira tkanin, barv in vzorcev

V primeru tkanin je težko dobiti predstavo, saj vam prodajalci ponudijo vzorec v velikosti nekaj kvadratnih centimetrov. Vi pa si morate predstavljati npr. celotno sedežno garnituro v tej tkanini. Če je le mogoče preizkusite materiale pohištva in v barvi, ki ste jih izbrali. Ne pozabite na občutek ob stiku s tkanino, da je prijetna na dotik in ne le da dobro izgleda.

Razmislite tudi kako hitro se naveličate posamezne barve ali vzorca, in v takih primerih raje izberite nevtralne barve in minimalistične vzorce.

Osvetlitvene cone

Osrednja naloga osvetlitve je spreminjanje razpoloženja ob upoštevanju različnih namenov uporabe prostora. Ključna je regulacija svetlobe, različne barve, ambientalna osvetlitev ter bralna osvetlitev. Osvetlitev iz tal deluje nenaravno, vendar tudi prefinjeno in zapeljivo.

V dnevnem prostoru se ne zanašajte samo na eno stropno luč, takšen stil razpršene svetlobe je stvar preteklosti. Načrtujte osvetlitvene cone, s katerimi osvetlite celoten prostor ter dodajte nekaj ambientalnih in funkcionalnih svetil. Ali pa načrtujte več vgrajenih svetil, ki jih lahko izmenično prižigate (npr. lahko prižgete le eno vrsto).

Izpostavite del dnevne sobe, ki je namenjen počitku in sprostitvi s svetilom, ki ga lahko regulirate oz. zatemnite. Prostor lahko optično povečate, če izberete svetilo, pri katerem lahko snop svetlobe usmerite navzgor.

V ospredje prihajajo led luči na obrobju in pod posameznimi elementi, ki poudarijo določene elemente v prostoru. Pri gledanju televizije, če imate led lučke na obrobju ali za televizijo (nekatere televizije jih imajo že vgrajene) vnesete v prostor prijetno mehko svetlobo.

Če na sedežni garnituri ne gledate le televizije, ampak tudi berete, si na vsako stran dodajte še stensko svetilko. Izberite osvetlitev, ki je indirektna in mehka. Drzen dizajnerski element vnesete v prostor s prostostoječo talno lučjo, ki je postavljena ob sedežno garnituro ali fotelj. Po eni strani lahko predstavlja vaš bralni kotiček, po drugi pa zapolni praznino. V domači pisarni v dnevni sobi si zagotovite osvetlitev, ki pada od zgoraj in je usmerjena v sredino mize.

Hitre rešitve in prilagoditve funkcije prostora 

S premišljeno razporeditvijo boste tudi v prihodnje lahko zamenjali določen kos pohištva in kljub temu ohranili funkcionalnost, pa tako hitro osvežili prostor. Pri sprejemanju odločitev namenite pozornost ravno funkcionalnosti umeščenih elementov.

V porastu so domače pisarne. Zaradi potrebe po hitrih rešitvah se veliko ljudi odloča za dodatne nakupe pisarniškega pohištva. To je lahko dodatna miza ali police predvsem, pa priporočamo izbor dvižne ali skrite mize. Čez dan jo lahko preklopite iz omare in jo uporabljate kot pisalno mizo, v primeru obiska gostov pa jo skrijete oz. povrnete dnevni prostor v prvotno stanje.

Več namensko uporabnost prostorov boste dosegli z funkcionalnim pohištvom. Vsak nakup naj bo v skladu z načrtom zasnove prostora, namesto da kopičite opremo v prostoru in mu tako odvzamete prostornost.

Sodelujoči strokovnjaki:

Adam Adamič

Live In design studio

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here