Čiščenje vodnega kamna

0
8315
Vodni kamen
Vodni kamen

Vodni kamen nas preseneti ravno takrat, ko bi si najmanj želeli, običajno pa potrebujemo kar nekaj časa, da se ga znebimo. Načinov je veliko, le pravega je treba izbrati.

Vodni kamen nas preseneti ravno takrat, ko bi si najmanj želeli, običajno pa potrebujemo kar nekaj časa, da se ga znebimo. Načinov je veliko, vendar se bomo osredotočili na naraven način čiščenja, ki je obenem lahko še mnogo cenejši, prijazen našemu zdravju in lepoti naše narave.

Kopalnica – raj za vodni kamen

Najbolj problematična je običajno kopalnica. Najprej se lotimo svojega stranišča. Mogoče se vam zdi to opravilo nekoliko neprijetno, a vendarle je potrebna redna in dosledna intervencija. Marija Cesar iz čistilnega servisa Danka nam je posredovala nekaj zanimivih informacij o ekološkem čiščenju. Potrebujete le tekoče naravno rastlinsko olje in sodo bikarbono, ki ju zmešate, poškropite po stranišču in podrgnete z metlico. Nadaljevali bomo s čiščenjem kopalne kadi, kabine za prhanje in ploščic. Potrebujete dve tretjini sode bikarbone, pol skodelice naravnega rastlinskega olja, dve žlici kisa, pol skodelice vode in nekaj kapljic eteričnega olja (najboljše naj bi bilo eterično olje čajevca). Najprej zmešate sodo bikarbono in olje, kasneje dodate še vodo, kis in eterično olje. Preden začnete čistilo uporabljati, pretresite steklenico, po čiščenju pa dobro splaknite z vodo.

Kis, limona in citronska kislina

Uporabite lahko tudi samo limonin sok, ki ga poleg odstranjevanja vodnega kamna uporabljamo tudi za: čiščenje stekla in odstranjevanje madežev z aluminija in porcelana, odstranjevanje maščobe, znoja in nekaterih drugih madežev z oblačil in odstranjevanje milnih madežev.

Vsestranski je tudi kis, saj:

  • vsebuje približno 5 % ocetne kisline, ki je blaga kislina, znana po svojih dezinfekcijskih lastnostih;
  • primeren je za odstranitev mastnih madežev in je odličen mehčalec za vodo (priporočamo, da ga dodate prašku v pralni stroj pri pranju oblačil);
  • raztopi maščobo, odstrani sledi mila, odstrani plesen, lošči nekatere kovine in dezodorira;
  • čisti kamne in opeke in je glavna sestavina nekaterih organskih čistil za preproge;
  • običajno ga uporabljamo v kombinaciji z vodo, uporabimo lahko tudi beli kis.
  • Z domačim kisom lahko očistite praktično vse. Grelnik vode, avtomat za kavo, pralni in sušilni stroj, bojler in vse podobne avtomate. Najboljši je ocetni, na drugo mesto lahko postavimo jabolčnega in na zadnje še vinskega.

Nepogrešljiva v našem domu pa je tudi citronska kislina. Deluje kot učinkovito, nestrupeno, antibakterijsko in antiseptično čistilo. V trgovini jo najdete v obliki belega prahu (kristalčkov). V velikih količinah jo naravno vsebujejo limone, limete, pomaranče in grenivke. Uporabite jo lahko v kopalnici, za čiščenje kopalne kadi, umivalnika, zrcal, omaric in drugega, v kuhinji pa ne smete pozabiti na kuhinjski pult, umivalnik, pipo in kuhinjske lonce (odstrani tudi trdovratne madeže) ter tudi rjo na kovinah. Če želite očistiti odtoke, potem jo lahko zmešate s sodo bikarbono, tako da se speni. Vseeno pa bodite pazljivi, saj za določene površine (les, marmor) lahko predstavlja resno grožnjo.

Kako jo lahko uporabite?

Citronsko kislino vmešajte v vodo. Več vode, kot boste dodali, bolj močno bo njeno delovanje. Trdovratne madeže vodnega kamna polijte z mešanico in pustite delovati nekaj časa. Zatem površino očistite s čistilno krpo in močno podrgnite, vendar pazite, da površine ne poškodujete. Citronsko kislino lahko uporabite tudi pri čiščenju posode v pomivalnem stroju (namesto tekočine za sijaj). Ta bo odstranila mineralne madeže s kozarcev in hkrati podaljševala življenje vašega stroja. Uporabite jo lahko tudi kot mehčalno sredstvo, pri namakanju perila pred pranjem in kot belilno sredstvo za belo perilo.

Redno vzdrževanje napeljave

Ne pozabite na pomivalni stroj. Vsake toliko si vzemite čas, odvijte filtre in jih dobro sperite pod vodo. Vrata in robove obrišite s krpo, namočeno v alkoholni kis. Pomembno pa je tudi, da pred pranjem iz posode odstranite vso hrano. Poskrbeti je treba tudi za pralni stroj. Med drugim boste njegovo »kondicijo« ohranili tudi z doma pripravljenim mehčalcem. Potrebujete dva dela sode bikarbone, sedem delov alkoholnega kisa in sedem delov vode. Dobro bo tudi, če uporabljate nekoliko manj detergenta, to bo vašemu pralnemu stroju dolgoročno dobro delo. Tudi pri sušilnem stroju morate biti pozorni, da redno praznite posodo za vodo in odstranjujete sivo puhasto vsebino, ki nastaja na filtru. Vse bolj aktualni so tudi vodni filtri ob vhodu v hišo, ki jih je treba primerno vzdrževati.

Radi pa imamo tudi čiste pipe. Če je curek počasen, se je najverjetneje na mrežici na koncu pipe nabral vodni kamen. Odstranite ga tako, da odvijete nastavek, privit na koncu pipe, vzamete mrežico z njega in jo očistite. Zopet pride na vrsto vsestranski kis za vlaganje. Mrežico torej namočite vanj, lahko čez noč. Skorjo vodnega kamna lahko odstranite tudi s praskanjem, vendar morate biti pazljivi, da ne poškodujte mrežice. Problem pa je lahko še nekoliko globlji, če mrežice ne morete odviti. To pomeni, da se je vodni kamen nabral tudi na tesnilu. V tem primeru kis nalijte v plastičen lonček in ga pritrdite na pipo tako, da bo njen konec namočen v kis.

V primeru, da imate doma bojler, pa vam bo prav prišel tudi kakšen nasvet, kako ga očistiti. Najprej bojler izklopite iz električnega omrežja in iz njega iztočite vodo. Zatem zaprite dovodni ventil, odvijte pokrov, navoj in tesnilo, očistite vodni kamen okoli grelca in vse skupaj z novim tesnilom nastavite na prvotno stanje. Dobro je, da omenjen postopek ponovite na vsaki dve leti, čas za alarm pa je tudi takrat, ko bojler postane nekoliko bolj glasen kot običajno.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.