Čiščenje kopalnice z domačimi čistili

0
8649

Z rednim čiščenjem kopalnice bo vaše pohištvo ostalo dlje časa dobro ohranjeno. Agresivna čistila, ki jih dandanes srečamo na trgu  lahko vsebujejo kemikalije, ki poškodujejo zaščitne plasti kopalniške opreme: puščajo sledi, uničijo zaščitni sloj, ki ščiti pred vplivom vode; snovi pa dražijo in izsušujejo kožo na rokah. Pri čiščenju kopalnice si lahko pomagate z doma narejeno mešanico iz sode bikarbone, limone in alkoholnega kisa. Bodite pozorni na pravo razmerje sestavin. Med čiščenjem odprite okna, da se znebite neprijetnega vonja kisa.

ČISTILOSESTAVINEPRIPRAVA
»Večnamensko« čistilo1,5 dl alkoholnega kisa2 jedilni žlici sode bikarbone2 l vode Alkoholni kis in sodo bikarbono dodajte vodi in dobro premešajte. Čistilo lahko uporabite za odstranjevanje madežev na kromiranih, steklenih in keramičnih površinah. Čistilo bo odstranilo vodni kamen na kadi in stranišču, če ga boste pustili delovati dlje časa (nekaj ur ali kar čez noč). Čistilo lahko uporabite tudi za čiščenje oken in ogledal (presenečeni boste nad leskom).
Kad in ploščicesoda bikarbonatekoče milovoda2 žlički kisa V posodo zmešajte ½ posodice tekočega mila, ½ vode in sodo bikarbono.  Kis dodajte na koncu, kajti če ga dodate prezgodaj, bo reagiral s sodo bikarbono. Raztopino nanesite na površino takoj in zdrgnite z vlažno gobico.
WC školjkasoda bikarbona kis Pred spanjem v školjko stresite 2 posodici sode bikarbone in pustite stati čez noč. Zjutraj školjko dobro zdrgnite s ščetko in splaknite. Za hitrejši učinek lahko v školjko lahko zlijete tudi mešanico sode bikarbone (2 žlici) in kisa (2,5dl), pustite stati nekaj minut, školjko zdrgnete s ščetko in splaknite z vodo. 
Zamašen odtok2 žlici sode bikarbone2,5 dl alkoholnega kisavroča voda V odtok stresite 2 žlici sode bikarbone, nato prilijte še alkoholni kis. Mešanica se bo v kombinaciji z vodo spenila. Pustite delovati 15 –-20 minut, nato pa mešanico sperite z 2 litroma vroče vode (ne vrele). V kolikor z rezultatom ne boste povsem zadovoljni postopek ponovite zvečer, mešanico pustite stati čez noč in odtok zjutraj sperite z vročo vodo. 
Pralni stroj2 žlici varikine ali boraksa2 žlici sode bikarbone2 skodelici alkoholnega kisa20 kapljic eteričnega olja čajevca (»tea tree«)V boben dajte varikino in sodo bikarbono ter prižgite program z najvišjo temperaturo. Po koncu »pranja« dajte v prostor za mehčalec mešanico alkoholnega kisa in eteričnega olja in ponovno prižgite program. Na koncu samo še obrišite z bombažno krpo. Priporočljivo je, da ga očistite enkrat mesečno.

Ne pozabite na pralni stroj

Po vsakem pranju pustite vrata pralnega stroja odprta. Ne pretiravajte s količino praška in uporabljajte manj penečega, da preprečite nastajanje pen. Sredstvo za pranje si lahko izdelate doma iz osnove za milo, sode bikarbone, eteričnega olja limone in alkoholnega kisa ali naravni izdelek kupite v trgovini. Obleke, ki so oprane na tak način manj dražijo kožo. Vrata z notranje strani lahko enkrat tedensko očistitez mešanico alkoholnega kisa z nekaj kapljicami eteričnega olja čajevca. 

Viri: www.onegoodthingbyjillee.com, wellnessmama.com, mommypotamus.com.

Sodelujoči strokovnjaki:

Andreja Jesenek

Andreja Jesenek, u.d.i.agr.

http://www.4dizajn.si/

Notranja in zunanja oblikovalka, 4dizajn

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here