Čiščenje in nega pohištva

0
4156
Čiščenje
Čiščenje

Mnogi proizvajalci ponujajo najrazličnejše izdelke za čiščenje in nego pohištva, veliko jih ponuja tudi ekološke premaze.

Mnogi proizvajalci ponujajo najrazličnejše izdelke za čiščenje in nego pohištva, veliko jih ponuja tudi ekološke premaze, kot so: macesnovo/tungovo olje (za zunanje/notranje lesene površine), čebelji vosek (za leseno masivno pohištvo, druge gladko obrušene notranje lesene površine) ipd., ter čistila, kot so: pralni oreščki (za pranje pisanega perila, strojno pomivanje posode, čiščenje steklenih površin), olivno milo (za pranje belega perila, ročno pomivanje posode, čiščenje, nego površin) ipd. Ob rednem čiščenju pohištva uporabljamo gobice in mehke krpe (bombažne ali volnene stare majice, flanelaste rjuhe), čisto in mlačno vodo oziroma raztopino sode bikarbone ter čim manj čistilnih sredstev, prostor naj se vselej tudi zrači.

Nega lesenih delov pohištva

Pri negi lesenih delov pohištva najprej z ovlaženo krpo obrišemo prah, če pa želimo pohištvo očistiti intenzivneje, moramo najprej preveriti njegovo površino. Za čiščenje, nego in zaščito lahko uporabimo temu namenjene izdelke. Za čiščenje pa lahko tudi sami pripravimo mešanico iz npr. (sončničnega in) olivnega olja z malo kisa ali limonovega soka – rok uporabnosti tovrstnih čistil je približno en ali dva tedna. Včasih so les čistili tudi s buy generic viagra pivom ali čebeljim voskom. Ne izpostavljamo ga neposrednim sončnim žarkom, da ne obledi ali se na njem ne pojavijo madeži, zaščitimo ga tudi pred pretirano vlago. Manjše poškodbe podrgnemo z voskom/loščilom za les, večje pa skrijemo, če jih podrgnemo z brazilskim oreščkom, orehom, črnim orehom ipd. Madeže lahko odstranimo z zmesjo finega kremenčevega peska ali sode bikarbone ali cigaretnega pepela z mineralnim, limonovim oziroma lanenim oljem.

Nega usnja

Usnje redno negujemo ter zaščitimo z izdelki, ki so temu namenjeni, previdno in vselej z neagresivnimi sredstvi (usnju škodijo npr. sredstva za odstranjevanje madežev, topila, razredčila, loščilni vosek, terpentin, bencin, krema za čevlje, razna mila). Redno ga brišemo s krpo, dobro je, če ga zaščitimo pred direktnimi sončnimi žarki, saj lahko obledi, potemni in se uniči, ob redni negi pa potrebuje tudi dovolj zračne vlage, da ostaja mehko in voljno. Usnjenih sedežnih garnitur ne postavimo zraven radiatorja – toplota ga namreč pretirano izsuši in s tem poškoduje, je manj prožno in prične pokati.

Kaj pa parket

Parketa ne pokrivamo s tepihi, ki delujejo kot toplotni izolatorji, saj ga izsušijo, kar lahko povzroči nastajanje rež med parketnimi deščicami, čez čas pa se spremeni tudi svetlobni odtenek. Z vzdrževanjem relativne zračne vlažnosti v prostoru (50 do 60 %) zagotovimo njegovo maksimalno stabilnost. Površinsko je lahko zaščiten z oljem ali lakom, tako se pri čiščenju čim bolj izogibamo pretirani uporabi vode, vzdržujemo ga z rednim sesanjem. Tal ni priporočljivo prati in močiti z milom, vodo, čistilnimi sredstvi na oljni bazi ali s katerim koli drugim čistilnim sredstvom, saj to lahko povzroči nabrekanje in deformacijo tal.

Redno vzdržujte tudi radiatorje

Pri čiščenju radiatorjev oziroma zunanjih površin uporabljamo blaga čistilna sredstva. Za čiščenje prahu na vmesnih rebrih uporabite v ta namen narejene ščetke ali lovilca prahu. S sesalcem, ki ima funkcijo, da tudi piha zrak, lahko prah ven tudi izpihate, prek radiatorja pa položite vlažno krpo, ki bo prah zadržala.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.