Cevi za vodovodno inštalacijo

0
2153
Foto arhiv QLEXA
Foto arhiv QLEXA

Pri razporeditvi prostorov upoštevajte tudi osnovno vodilo vodovodne inštalacije, in sicer da se sanitarni prostori nahajajo horizontalno ali vertikalno ob kuhinji ali pralnici, to pomeni manj vodov cevi in krajše razdalje (zagotavlja zanesljivejše delovanja sistema, kasnejši posegi in popravila so enostavnejši) ter manj porabljenega materiala.

Napeljava cevi

Cevi so v stavbi napeljane horizontalno in vertikalno. Najustreznejše je, če so horizontalni vodi izvedeni v kletnih prostorih (obešeni pod strop). Lahko so položeni tudi v talnem kanalu (predvsem v nepodkletenih stavbah).

Pri vodenju cevi je treba prevideti preboje skozi zid, kanale in reže ter zagotoviti ustrezno zvočno izolacijo. Cevi naj ne vodijo skozi nosilne konstrukcije in dimnike, paziti pa je treba tudi na potreben naklon horizontalnih vodov.

Pogosto je polaganje inštalacijskih vodov v ročno izdelane zidne utore. Posledica takšnega polaganja cevi je veliko odpada, zmanjšana zvočna izolacija in manjša statična nosilnost konstrukcije. Z izbiro predstenske inštalacije se lahko tem posledicam izognete. Sistem vsebuje tudi module, ki omogočajo namestitev sanitarnega elementa (umivalnik, WC, bide). V modulih se nahaja ves inštalacijski material potreben za spajanje inštalacije, vključno z odtokom, elementi za montažo in pritrditev. Lahko se ga tudi takoj omeče in obloži s keramičnimi ploščicami. Nekatere module lahko vgradite tudi v suhomontažni zid.

Glavne prednosti predstenske inštalacije so hitrost izdelave in enostavna montaža, prilagodljivost elementov, manj uporabljenega prostora, lažja morebitna popravila ali zamenjava elementov (brez nepotrebnih rušenj). Sistem je primeren, poleg uporabe v novogradnjah, predvsem pri rekonstrukcijah in adaptacijah večjih objektov.

Kakšne cevi izbrati

Za podometno in predstensko polaganje je priročen način izvedbe inštalacijskih vodov sistem cev v cevi. Namenjen je uporabi plastičnih vodovodnih cevi (npr. PE-X), ki so lahko speljane skozi krivine. Ker je zunanja zaščitna cev (polietilen z visoko gostoto) prosto gibljiva, je poznejša zamenjava mogoča brez večjih posegov. Polaganje cevi poteka podobno, kot pri električni inštalaciji. Sistem vključuje tudi ustrezne elemente za izvedbo zidnega priključka izpustne armature. Plastične cevi za pitno vodo do temperature 20 ⁰C so izdelane iz trdega PVC materiala (polivinilklorid), cevi za vodo z višjimi temperaturami pa iz kloriranega PVC-ja.

Za javno vodovodno omrežje se predvsem uporabljajo cevi iz polietilena z visoko in nizko gostoto.

Cevi iz polietilena (PE)

V hišnih inštalacijah so bolj razširjenje. Velko se uporabljajo cevi iz zamreženega polietilena (PE-X), ki so namenjene uporabi v sistemih z obratovalnim tlakom do 10 barov in temperaturo do 95 ⁰C, torej tudi za razvod vode v ogrevalnih sistemih. Zamreževanje je namenjeno preprečevanju difuzije kisika v vodo, kar je v ogrevalnih sistemih potrebno za preprečevanje korozije.

Pocinkane cevi

Spoji med pocinkanimi cevmi so izvedeni z veznimi elementi, ki tvorijo nerazstavljivo povezavo. Pocinkanih cevi se ne sme kriviti in če so v inštalaciji uporabljene različne kovine, je potrebno paziti na elektrokemično korozijo. Pojavi se na stiku dveh različnih kovin (pogosto železna in bakrena cev) ob eklektičnem prevodniku (vodi).

Večplastne cevi

Poleg homeogenih cevi (stena cevi iz enega materiala) se uporabljajo tudi večplastne cevi, izdelane iz različnih umetnih snovi (mehansko in kemično jih združujejo dobre lastnosti posameznih materialov). Za difuzijsko zaporo se uporablja kovinska folija, običajno iz aluminija. Obstajajo tudi trislojne cevi, ki imajo kovinsko jedro, ki je iz zunanje in notranje strani prevlečen z umetno maso. Inštalacijske sisteme sestavljajo številni fazni elementi, ki omogočajo hitrejšo in lažjo montažo. Spajanje elementov je izvedeno z vijačnimi spoji ali s hladilnim stiskanjem. Cevi se lahko upogiba in se jim spremeni smer, brez dodatnih elementov in spojev.

Glavna prednost kombiniranih večslojnih cevi je v tem, da glede na strukture površine in kemične odpornosti, združujejo dobre mehanske lastnosti kovinskih cevi in prednosti umetnih snovi.

Sodelujoči strokovnjaki:

doc. dr. Matjaž Prek

Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani, Laboratorij za ogrevalno, sanitarno in solarno tehniko ter klimatizacijo LOSK

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here