Centralni sesalni sistem – znebite se prahu in pršic

0
1074
Sesalni sistem
Sesalni sistem

Centralni sesalni sistem načrtujemo hkrati z vodovodno in elektro napeljavo, večina cevi se polaga horizontalno na betonsko ploščo (pod estrih) in se zaključi s podometnimi dozami za sesalne vtičnice. Sistem se sicer lahko vgradi tudi v obstoječ objekt.

Zaprt cevni instalacijski sistem (napeljava) je izveden iz posebnih antistatičnih PVC-cevi, ki so vgrajene v zidove in tla, v stenah prostorov pa so nameščene sesalne vtičnice, razporejene tako, da s sesalno cevjo dosežete vse dele stanovanja (običajno ena vtičnica na 40–50 m2). Uporaba je sila preprosta – v vtičnico priključite gibljivo sesalno cev (največkrat dolžine 9 metrov) in sprožite delovanje sesalca. Sesalna enota je nameščena v kleti, kurilnici, garaži ali shrambi, posesan prah in smeti potujejo po cevni napeljavi do sesalca, kjer se zrak filtrira, smeti pa ostanejo v zbiralniku. Prečiščen zrak je od sesalca speljan na prosto, izven bivalnih prostorov, s čimer se zagotovi največjo možno kvaliteto sesanja – brez praha, pršic in neprijetnega vonja v bivalnih prostorih.

Primerjava centralnega sistema z navadnim sesalcem

  • Enostavno rokovanje, saj ne prenašate sesalca po prostorih. Izberete lahko tudi napreden sistem izvlečne sesalne cevi, ki je skrita v cevnem razvodu instalacije in se po sesanju samodejno pospravi nazaj.
  • Večja sesalna moč (ni omejitve pri moči motorja), zato za sesanje porabite manj časa.
  • Ni hrupa, ker je sesalna enota odmaknjena od bivalnega prostora.
  • Strošek s filtrskimi vrečkami je občutno nižji, saj je zbiralna posoda z vrečko večlitrska in se menja le 1- do 2-krat letno.
  • Boljša filtracija, tak sistem deluje antialergeno in očisti prostor, zato je bivanje bolj zdravo.
  • Daljša življenjska in garancijska doba.

Prednosti mokrega sesalnega sistema

  • Nečistoče se pomešajo z vodo in samodejno odplaknejo v kanalizacijski odtok.
  • 100 % filtracija z vodo, idealna rešitev za alergike in astmatike.
  • Ni čiščenja in praznjenja zbiralne posode, ni stroškov s sanitarnimi vrečkami.
  • Omogoča globinsko čiščenje preprog in tepihov.

V kateri fazi gradnje vgradimo centralni sesalni sistem

Centralni sesalni sistem načrtujemo hkrati z vodovodno in elektro napeljavo, večina cevi se polaga horizontalno na betonsko ploščo (pod estrih) in se zaključi s podometnimi dozami za sesalne vtičnice. Sistem se sicer lahko vgradi tudi v obstoječ objekt, vendar bo to pomenilo nekoliko več gradbenih del. Izvedba je lažja, če prenavljate stanovanje ali izvajate fasado na objektu (razvod cevi po zunanjih stenah).

Enostaven primer za enodružinsko hišo

Cene vgradnje centralnega sesalnega sistema se gibljejo okoli 1.500 evrov za 150 do 200 mbivalne površine, odvisno od števila vgrajenih vtičnic, izbranega tipa sesalca in dodatkov. Vodni centralni sesalec s samodejnim odtokom v kanalizacijo je nekoliko dražji, prav tako tudi sistem izvlečne sesalne cevi. Investicija je vsekakor smiselna, saj centralni sesalni sistem v celoti rešuje problem sesanja vašega stanovanja, vikenda, apartmaja ali hiše in ponuja tudi kopico uporabnih pripomočkov za hitro in učinkovito sesanje v kuhinji (npr. talna smetišnica ali podpultna kaseta s sesalno cevjo), pralnici in garaži za sesanje avtomobila – en sesalec za vse.

Vir: www.smevt.com, www.vacsi.si, www.centralni-sesalni-sistemi.com.

Deli

Sodelujoči strokovnjaki:

David Geršak

David Geršak

univ. dipl. inž. str., VACSI, d. o. o.

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here