Brezčasno opremljene kopalnice

0
975

Razkošnost v današnjem opremljanju prostorov ni enačena več z zlatimi elementi, ampak jim razkošnost, eleganco in večnost prinašajo velikost prostora, panoramska okna, svetlobniki, razgled, tehnološke rešitve, toplina v prostoru ter skrbno izbrana oprema. 

Kopalnice postajajo mini domači velnesi, zato so na izbiro vedno večji tuš sistemi, z naglavnimi in masažnimi prhami, udobne prosto stoječe kadi sredi prostora, ter ploščice z velikim formatom. Umivalniki so bolj monumentalni, armature pa so izpeljane iz stene,  ali povišana verzija armatur postavljenih iz pulta.

Večno elegantna keramika

Če želite brezčasni izgled kopalnice, izberite keramiko v imitaciji kamna ali marmorja, izogibajte se močnim barvnim odtenkom in nazornim dekorativnim ploščicam s cvetjem ali različnih likov. Če si želite vnesti pestrost, izberite abstraktne dekoracije ali mozaik, ki kot dekoracija izvira že iz rimskih časov.

Keramika gre v smer imitiranja naravnih materialov, kot so marmor, granit, konglomerati ali imitacija betona, za bolj robusten, industrijski videz. Ravno tako so formati keramike večji, zadnji modeli dosegajo že dimenzije višin 240 – 320 cm. Za večje formate šteje že dimenzija 60×60 cm, ki je bila prvi preskok iz ploščic malih formatov. Večji format bo majhno kopalnico optično povečal in zmotno mišljenje je, da je za manjše kopalnice bolje izbrati manjši format ploščic.

Večji format, na primer v imitaciji kamna, dejansko deluje kot pravi kamen, s tem pa dosežete večno eleganco in brezčasnost. Z velikim formatom se zmanjša tudi število fug, ki so šibki člen mokrih prostorov. Z abrazivnimi čistili se lahko fuga z leti stanjša ali razpade in tja potem zaide voda, ki si utre pot naprej po konstrukciji. Rezane pa naj bodo ostrorobo, da bodo fuge še manjše.

Za popestritev lahko osnovne ploščice v manjših akcentih kombinirate tudi z mozaiki različnih dimenzij in oblik ali drugimi 3D ploščicami, vendar v pravem razmerju, da prostor ostaja uravnotežen.

V večji meri se uporablja tršo in odpornejšo keramiko, ki ni več klasična keramična ploščica temveč granitogres. Garanitogres je zmes gline in velikega deleža drobljenega kamna, zato se ponaša z večjo trdoto in odpornost na vpijanje številnih tekočin, zato so idealne za zunanje površine, kuhinjo in tudi kopalnice.

Topla osvetlitev

Ne glede na izbrano keramiko, v naravnih odtenkov marmorja, ali v imitaciji temnejšega kamna, preudarno načrtujte osvetljenost. Trend je LED osvetlitev, s temperaturo svetlobe 3000K, ki je klasificirana kot topla bela osvetlitev. Pri jakosti osvetlitve izberite zadimljenje preko stikala ali daljinca.

LED luči morajo imeti ustrezno IP zaščito proti vlagi, in sicer v tuš kabini največ IP 65, splošne stropne in stenske luči pa vsaj IP 44.

Nad ogledalom potrebujete močnejšo osvetlitev (900–1400lm), ki mora svetiti v obraz, kar dosežete s centralnim linijskim svetilom nad ali na ogledalu, ali z dvema stranskima linijskima svetiloma ob ali na ogledalu. Samo osvetlitev z zadnje strani ogledala (indirektna osvetlitev) ne bo dovolj za ličenje, britje, ampak mora biti tudi usmerjenost osvetlitve v obraz.

Za ambientalno svetlobo dodajte še kakšno indirektno osvetlitev, na primer za ogledalom ali indirektno osvetlite del pohištva, kar še posebej pričara prijetno in lahkotno vzdušje, če se radi razvajate v kopelih.

Kombinacija barv in dodatkov

Kopalnice postajajo razkošnejše in v ponos lastnikom, tako niso več zgolj funkcionalni prostor.

Trendi so usmerjeni v zemeljske in naravne odtenke, umirjene linje, lesene dodatke. Če imate raje malo več barve, se v zadnjem obdobju pojavljajo pastelni in zemeljski odtenki v vseh niansah barvnega spektra (rumena, oker, turkiz, rjava, rdeča, modra). Lesene elemente v kopalnici sicer najlepše poudarite z bolj nevtralno barvno kombinacijo, če pa že za kombinacijo izbirate barvo, pazite da je skladna z barvo lesa.

V enem prostoru ni dobro mešati preveč odtenkov – bolje se je držati pravila, da poleg nevtralne bele, sive in črne dodate le eno nianso barve, ki je bolje, če se ponovi še na enem ali več mestih, da tvori zaključeno celoto v prostoru. Vsekakor je črna barva novi trend, ki je malo izpodrinil sivo in bronz rjavo.

Barve v kopalnici služijo pritegu pozornosti, za kar se izbirajo temnejši in intenzivni odtenki, popularni so še vedno sivi, rjavi (barva zemlje, kave) odtenki, ki pa jih v zadnjem času vse bolj izpodriva črna barva. Temnejše odtenke barv izberite le za izstopajoč element oz. kontrast (npr. izpostavljena stena, s ploščicami obložite del sten, ostale pa obložite s tapeto, fototapeto ali v stilu zaključka stene z poliranemu oz. dekorativnem betonu brez fug), ali živahnejšo barvno vnesete v prostor z dodatki.

Za bolj »ekološko« usmerjene je privlačna popestritev v kopalnici stenski pas ustrezno prepariranega naravnega mahu, ki je  položen v ploščah različnih dimenzij. Zaradi svoje rasti/teksture je odličen zvočno izolacijski material. Zaradi poroznosti je sposoben uravnavati vlago v prostoru in deluje tudi kot indikator vlage oz. pokazatelj previsoke vlažnosti v prostoru; kadar vlažnost v prostoru pade pod 35 % mah postane trden, saj »suha« okolica črpa vlago tudi iz njega, ko se vlaga poveča, se mah znova omehča in vam na otip daje predstavo o vlažnosti v prostoru.

V kolikor kopalnici ne morete nameniti velikosti in razkošnejšim elementom, lahko z optičnimi triki prispevate k občutku prostornosti z ogledali, panoramskim oknom, svetlejšimi toni keramike in barv sten, izbero enotne barvne lestvice elementov.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here