Brezčasna ureditev okolice hiše

0
248
Ureditev okolice hiše
Urejena okolica hiše

Hiša in vrt sta neločljivo povezana celota, saj tudi k vsakemu objektu sodi kakovostno oblikovan zunanji prostor, zato je potrebno poskrbeti za ureditev okolice hiše. Zadostiti mora željam uporabnikov v vseh okoliščinah; tako podnevi kot v večernih urah, tako v toplem, kot v mrzlem delu leta. Zato se o ureditvi okolice razmišlja že v samem začetku projekta vzporedno z načrtovanjem gradnje ali prenove objekta.

Povezava notranjega in zunanjega prostora

Pri snovanju ureditve okolice je ključna povezava med zunanjim in notranjim prostorom. Ta povezava se zgodi preko odprtin objekta. Zato so poglavitna vprašanja pri izrisu načrta hiše:

  • kako razporediti notranje prostore,
  • kako razporediti odprtine in
  • kam postaviti notranjo opremo.

Pomembno je, da neovirano in prosto dostopate na teraso in potem naprej v okolico objekta. Tudi s prostorov, kjer se pogosto zadržujete, je preko steklenih površin prijetno vzpostaviti vizualni stik z zunanjim prostorom. Osnovno vprašanje je zato, kako projektirati dnevno sobo in postaviti sedežno garnituro ali jedilno mizo, da boste dobili najkakovostnejši pogled na vrt.

Posvetujte se s strokovnjakom za ureditev okolice hiše

Če se lotevate ureditve zemljišča je priporočljivo, da dobro razmislite, katere funkcije naj ureditev okolice zajema, koliko časa za vrtnarjenje imate na razpolago in koliko sredstev ste pripravljeni vložiti v izvedbo. Sodelovanje s strokovnjakom pripomore k ustvarjanju zaokroženega bivalnega prostora, ki se sklada z zasnovo hiše, in skupaj predstavljata celoto. Predlaga ideje, ki jih sami ne bi našli in tako izkoristite vse prostorske potenciale.

Dolgoročnost urejene okolice hiše ima dvojni pomen

Vrt je sestavljen iz živega in neživega. Dolgoročno se opredeli lokacija za parkiranje avtomobilov in lokacija terase, vse ostalo pa je živi del vrta, ki se stalno spreminja. Drevo ali grmovnica, ki ste jo posadili danes, bo čez 5 let že veliko večje, s povsem drugačnim vizualnim učinkom in prostorskimi zahtevami. Cvetlično korito, ki je letos cvetoče, pa bo treba ustrezno vzdrževati za isti učinek drugo leto. Izhajajte iz dolgoročnih želj, saj se prostorske potrebe družine  spreminjajo. Na primer igrišče za enoletnika boste uredili drugače kot igrišče za petletnika ali osnovnošolca.

Dobra zasnova okolice je tista, ki je gibljiva in omogoča enostavno in cenovno ugodno prilagajanje trenutnim potrebam investitorja.

5 točk načrtovanja zunanjih prostorov

Za prijetno gibanje po zunanji okolici pri analizi prostora ovrednotite posamezne elemente, ki jih želite vključiti, smeri neba, vplive okolice ter naredite razporeditev zunanjega prostora.

1. Orientacija in podnebje: Upoštevajte orientacijo hiše ter podnebne in vremenske vzorce na vašem območju. Predvidite, kako bodo vplivali na uporabo in vzdrževanje zunanjih prostorov tako rastlin kot materialov elementov, ki jih boste umestili v vaš zunanji prostor. Na primer, ali bodo določena območja deležna preveč sonca ali vetra in kako lahko te dejavnike ublažite.

2. Dostop in kroženje: Razmislite o tem, kako se boste premaknili iz notranjih prostorov v zunanje in ustvarite nemoten prehod, vključite načrtovanje prehodov, poti in stopnic.

3. Pomislite na zasebnost: Si želite več ali manj zasebnosti, vam je dovolj živa meja, ali se želite popolnoma ograditi. 

4. Vzdušje: Osvetlitev naredi tudi zunanje prostore privlačnejše, upoštevajte vrsto, postavitev in intenzivnost luči, da ustvarite toplo in vabljivo vzdušje.

5. Funkcionalnost: Privlačen dizajn ustvarite z razporeditvijo in obsegom elementov, ki naj bo uravnotežena. Razmislite, kaj si želite imeti na vrtu, kaj potrebujete in kaj morda ni nujno. Vprašajte se, kako si predstavljate idealen dan uporabe zunanjih prostorov in temu prilagodite načrt, če:

  • ste obkroženi z veliko družbo, ob dobrem kosilu, ki ga pripravljate skupaj – vključite v prostor zunanjo kuhinjo in večji del prostora namenite za zunanjo mizo ob kateri se zbirate s prijatelji in družino;
  • uživate ob kavi in dobri knjigi v sproščujočem kotičku – del vrta namenite udobni zunanji sedežni garnituri ali sedežu, morda preproga in majhna mizica, ne pozabite pa na dodatno osvetlitev;
  • imate otroke, ki se nadobudno igrajo – določite prostor za igro, igrala, peskovnik. 

Najprivlačnejši trendi za ureditev okolice hiše

Urejenost okolice pridobiva na pomenu. Trendi zunanjih površin v osredje postavljajo vrt kot prostor za mirno preživljanje prostega časa in druženje. Na večino teras je možno stopiti neposredno iz dnevne sobe ali jedilnice.

Po drugi strani se je tempo življenja močno povečal. Veliko mladih investitorjev zato išče nezahtevne materiale (za poti, teraso, ograjo) in rastline, ki zahtevajo malo oskrbe v smislu zalivanja, zatiranja škodljivcev in reza.

Močno se je povečalo vključevanje visokih gred v vrtno zasnovo. Opazna je tudi želja po delni samooskrbi (minimalistični vrtički v koritih z izbranimi povrtninami in dišavnicami) kot obliki aktivnega preživljanja prostega časa.

Razlike pri urejanju okolice ob prenovi in ob novogradnji

Urejanje vrta ob novogradnji in urejanje vrta ob prenovljenem objektu se lahko precej razlikujeta glede na več dejavnikov.

1. Velikost: Vrt ob novogradnji je po navadi večji, saj je običajno zasnovan na prazni parceli, medtem ko je vrt ob prenovljenem objektu običajno že zasajen in urejen, kar lahko omejuje velikost in način preoblikovanja vrta.

2. Tip tal: Zemljina ob novogradnji je pogosto sveže položena, medtem ko imamo ob prenovljenem objektu izčrpane in zbite talne površine. Slednje je prav tako potrebno izboljšati, da dosežete optimalno rast novo zasajenih rastlin.

3. Funkcionalnost: Vrt ob novogradnji zahteva drugačen pristop k načrtovanju, saj se lahko različni deli vrta uporabljajo za različne funkcije, kot so rekreacija, prostor za druženje, zelenjavni vrt in drugo. Vrt ob prenovljenem objektu pa se lahko preoblikuje glede na že obstoječo postavitev in funkcionalnost.

4. Omejitve: Vrt ob prenovljenem objektu se lahko sooča z omejitvami, kot so želja po ohranjanju obstoječih dreves in rastlin. Vrt ob novogradnji pa ima manj omejitev, saj se lahko zasnuje brez obstoječih elementov.

5. Materiali: Pri prenovi vrta lahko ohranite nekatere materiale, kot so že obstoječe terase ali ograje, ki jih je treba vključiti v novo zasnovo vrta. Pri novogradnji pa se lahko uporabijo različni materiali, ki bodo bolje usklajene z novo zgrajeno stavbo.

6. Starost rastlin: Vrt ob prenovljenem objektu lahko vsebuje že zrele rastline, ki so lahko zelo velike in visoke, kar je treba upoštevati pri načrtovanju novega vrta. Ob novogradnji pa boste zasadili mlade rastline, ki bodo zahtevale nekaj časa, da zrastejo in dosežejo željeni vizualni učinek. Rastline ob novogradnji bodo potrebovale več oskrbe v začetni fazi rasti, medtem ko so rastline ob prenovljenem objektu že dobro ukoreninjene in posledično odpornejše.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here