Uredite prostor po feng shui, djotiš in vastu zakonitostih

0
1860
Feng Shui
Feng Shui

V članku vam predstavljamo osnovne zakonitosti Feng Shuija in nekaj nasvetov, kako urediti prostor po zakonitostih Djotiš in Vastu.

Iz starodavne Azije izvirajoče vede feng shui, djotiš in vastu vam omogočajo, da na urejanje svojega življenjskega ali delovnega prostora pogledate še malce drugače. Vsa znanja so usmerjena v posameznika in ureditev njegovega prostora tako, da ta omogoča najboljše pogoje za bivanje in delovanje.

Feng Shui – energijsko urejanje prostorov ter okolice

Več kot 3500 let staro znanje razlaga, kako energijsko urediti dom, pisarno ali vrt, glede na osebne elemente stanovalcev. Uči namreč, da je v naravi prisotnih pet elementov: les, ogenj, zemlja, kovina in voda, zrak pa je zmes vseh elementov. Poleg elementov je pomembna tudi lokacija in orientacija stavbe ter obdobje izgradnje. »Pri urejanju prostorov je treba pri opremi, barvah, materialih in dodatkih upoštevati tudi osebne elemente, da kateri ne bi preveč prevladoval in rušil ravnovesja,« razlaga Glažarjeva.

Osnovne zakonitosti feng shuija

  • Urejen in pospravljen prostor, kar pomeni, da navlako, ki se nabere z leti, sproti odstranjujete in vnašate v prostor svežo energijo, kar lahko storite že s sveže prepleskano steno ali šopkom svežih rož, saj tako v prostor vnesete nov tip energije.
  • Postelja mora biti naslonjena na steno, vzglavje pa naj ne bo nikoli poleg vrat ali pod oknom.
  • Omilite ostre robove in vogale, saj ti delujejo kot puščice, ki v prostor in vas pošiljajo ostro energijo. Omilite jih lahko z rastlino, sedežem z višjim naslonom ali mogoče zaveso.
  • Ogledalo naj ne bo nasproti vhodnih vrat, saj energijo hkrati pritegne in odseva nazaj skozi vrata. Prav tako je moteče ogledalo v spalnici, saj nenehno podvaja energijo, ki pa ni vedno pozitivna.
  • Odstranite suho cvetje, saj obledeli cvetovi, polni prahu in pajčevine, nimajo kaj iskati v prostoru.

Ker pa je vsaka oseba in prostor drugačen, je poleg splošnih navodil pametno poiskati nasvet strokovnjaka, še posebej, če imate novogradnjo, saj vam lahko že v osnovi svetuje glede orientacije hiše in lokacije posameznih prostorov. »Tu pride pregovor “Zdravi temelji, zdrava hiša” v pravem pomenu do izraza,« zaključuje Glažarjeva.

Indijska djotiš in vastu

Djotiš je vedska astrologija o naravnih ritmih in njihovi povezanosti z življenjem ljudi na Zemlji, medtem ko vastu pomeni umetnost in znanje o ureditvi prostora in gradnji v skladu z naravnimi zakonitostmi in ljudmi, takšnimi kot so, edinstveni in posebni. Djotiš vas poučuje o tem, kaj ste prinesli s seboj na svet, kako in kdaj izkoristiti te vaše prednosti in potenciale ter na kakšen način preobraziti vaša neravnovesja. Vastu pa enako naredi skozi prostor in vam pomaga, da z njegovo ureditvijo podprete sami sebe in vsa področja vašega življenja. To pomeni, da sta djotiš in vastu neločljivo povezana.

Kako urediti prostor po djotiš in vastu zakonitostih

Znebite se starih in nerabljenih stvari, imejte pospravljen prostor in tako nemoten pretok življenjske energije.

Pohištvo odmaknite od stene za 10 centimetrov.

V vsakem prostoru si uredite kotiček miru in ustvarite čim bolj živo povezavo z naravo, tako da gojite rože, rastline (npr. baziliko, ki je rastlina z vibracijo čiste svetlobe), v prostor vnesite naravne elemente, in sicer glede na smeri neba njihovega izvora.

Središče celotne hiše, zemljišča in vsakega posameznega prostora naj bo prosto.

Vzhod je pomemben za ustvarjalnost, rast, učenje, plodnost in za otroke, zato ga pustite prostega, odprtega, čistega in svetlega.

Severovzhod hiše naj bo prost, čist, odprt in pospravljen. Fontana na tem delu pa lahko močno poveča življenjsko energijo in materialni ter duhovni napredek.

Jugovzhod je namenjen domovanju elementa ognja, zato na tem delu večkrat prižgite svečke, prav tako sem sodijo elektronske naprave, televizija, štedilnik ali celotna kuhinja.

Jugozahod naj bo čim bolj obtežen, dvignjen, zaprt s težjimi elementi, zemljo, kamni, stopnicami.

Spalnico postavite na jug ali jugozahod, saj za kvaliteten, globok in trden spanec potrebujete element zemlje, prav tako spite obrnjeni z glavo v omenjeni smeri neba, izognite se severu. V spalnici ne imejte ogledal, vode ali preveč okroglih oblik, dostop do zakonske postelje pa naj bo enako velik iz obeh smeri.

Delajte, ustvarjajte, jejte, učite se obrnjeni proti severu, severovzhodu ali vzhodu. Te smeri neba so primerne tudi za postavitev ogledal v prostoru in vhoda v hišo, če to ni mogoče, ob vhod namestite simbole obilja, sreče in blagostanja.

Sodelujoči strokovnjaki:

Tina Pipan

Tina Pipan

http://www.eroja.si/

univ. dipl. org., djotiš in vastu svetovalka

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here