Bivanje tik pod streho

0
427

Mansarde predstavljajo poseben arhitekturni izziv, saj v prostoru že zaradi poševnih stropov lahko pričakujete edinstvene ambientalne rešitve. Vendar se je načrtovanja in izvedbe treba lotiti premišljeno. Z nekaj inovativnosti jih lahko spremenite v izjemno prikupna domovanja. Pravilno preurejena in ustrezno opremljena mansarda pa vam bo zagotovila prijetno in toplo bivališče.

IDEJNA ZASNOVA TLORISA

Pred prenovo podstrešja je najbolje, da svoje ideje preverite s strokovnjakom s tega področja, ki bo na podlagi vaših zamisli pripravil podrobnejši načrt za izvedbo novega doma. Pred izvedbo je treba natančno izmeriti obstoječe stanje, preveriti kakovost zasnove ostrešja in kritine. Če je predvideni poseg v obstoječo konstrukcijo zahtevnejši, se obvezno obrnite na statika.

Če se prostora ne da primerno oblikovati brez posega v nosilno konstrukcijo ali zunanji gabarit objekta, boste potrebovali gradbeno dovoljenje (GD). Pri pridobivanju GD je potrebno slediti postopku:

Če se prostora ne da primerno oblikovati brez posega v nosilno konstrukcijo ali zunanji gabarit objekta, boste potrebovali gradbeno dovoljenje (GD). Pri pridobivanju GD je potrebno slediti postopku:

  • IZP: idejna zasnova za pridobitev projektnih in drugih pogojev,
  • DGD: projektna dokumentacija za pridobitev mnenj in gradbenega dovoljenja,
  • PZI: projektna dokumentacija za izvedbo gradnje in
  • PID: projektna dokumentacija izvedenih del.


Če gradbeno dovoljenje ni potrebno, se glede na željo stranke lahko izdela samo idejna zasnova razporeditve prostorov, lahko tudi izvedbeni načrt s popisi del.

NAJPREJ DOLOČITE LOKACIJO KUHINJE IN KOPALNICE

Za funkcionalno uporabo stanovanja kot celote je ključna pravilna razporeditev prostorov, ki jo velikokrat narekujejo že izvedene inštalacije, speljane iz pritličja. Načrtovanje arhitektov in notranjih oblikovalcev praviloma poteka tako, da najprej določijo lokacijo kuhinje in kopalnice, nato okoli njiju razvrščajo druge prostore. Dnevne prostore in otroške sobe umestijo v del stanovanja, kjer so okna večja in obrnjena proti jugu. 

VSAJ 30 CENTIMETROV IZOLACIJE

Vedite, da je mansarda prva na udaru, če ima hiša dotrajano kritino, in da strehe nad praznim podstrešjem v obstoječih hišah praviloma niso toplotno izolirane. Za prijetno bivanje je bistvena primerna temperatura, ki jo je v mansardi težje zagotavljati kot v drugih delih objekta. Da bi svojemu domu zagotovili prijetno bivalno temperaturo, je nujna pravilna izvedba toplotne izolacije vsaj v debelini 30 centimetrov. Na trgu obstajajo tudi izolacije, ki se namestijo iz zunanje strani strehe in tako ne vplivajo na višino mansarde

INDIVIDUALNO NAČRTOVANJE OPREME

Ena od prednosti stanovanj v podstrehi je zelo individualno načrtovanje pohištva, kar sicer predstavlja dražjo naložbo. Če želite kar najbolje izkoristiti prostor, naj vam ne bo žal denarja za pohištvo po meri, ki je običajno bolj kakovostno in ima daljšo uporabnost. V manjše stanovanje boste težko postavili veliko pohištvenih elementov, zato je smotrn nakup večnamenske opreme, kot so postelje s predali, otomani in klopi s polico za odlaganje. Odločite se za raztegljivo mizo in dodatne zložljive stole, ki jih uporabite samo takrat, ko je stanovanje polno gostov. 

Pravilna umestitev notranje opreme je takšna, da se ob straneh, kjer so strešne – poševne linije, postavijo fotelji in postelje, vendar toliko stran, da pri vstajanju ne zadenete ob strop.

Pri nakupu svetil se velikokrat odločamo le na podlagi videza svetilke in moči vira svetlobe. Medtem ko vidik distribuiranja svetlobe, ki je za kvaliteto svetilke najpomembnejši, povsem zanemarimo. Poskrbite za dobro in ne premočno osvetljene prostore, kar bo pozitivno vplivalo tudi na vaše počutje in zdravje (slaba osvetlitev povzroča utrujenost, glavobole in slabost).

NARAVNA SVETLOBA S STREŠNIMI OKNI ALI FRČADAMI 

Zaradi sodobnega načina življenja se v notranjih prostorih zadržujemo od 80 do 90 % časa, zato je primerna osvetljenost prostorov eden od ključnih elementov kakovostnega bivanja. 

Če boste podstrešje preuredili v mansardno stanovanje, se je primerneje odločiti za izvedbo strešnih oken kot za frčade, saj strešno okno prostoru ponuja trikrat več svetlobe kot enako veliko vertikalno okno. Poleg tega so frčade konstrukcijsko zahtevnejše in dražje, izvedba zahteva tudi gradbeno dovoljenje, kar za vgraditev strešnih oken ni pogoj. Z namestitvijo strešnih oken višje proti slemenu prostor pridobi bolj enakomerno in globinsko osvetlitev. Obstajajo strešna okna, ki so  postavljena poševno ali vertikalno in lahko posegajo tudi v kolenčni zid, lahko pa imajo izgled balkona ali manjše terase. Frčade so lahko dobra rešitev pri nizkem kolenčnem zidu in kadar v prostoru ne potrebujete povečanja višine ali volumna prostora.

Pri nižjem kolenčnem zidu strešno okno vgradite tik nad njim, da boste skozenj poleg neba lahko opazovali tudi okolico. Okna nad posteljo ali kavčem ponujajo pogled v zvezdnato nebo, ob deževnih dneh je prijetno poslušati dežne kaplje, ki škrebetajo po steklu.

Umestitev strešnih oken na južni strani strehe bistveno vpliva na pozitivno energetsko bilanco v zimskem času. Kar pomeni, da skoznje čez dan v prostor preide več toplote, kot je nočnih izgub, medtem ko je poleti obvezno zunanje in notranje senčenje prostora. Pomanjkljivost strešnih oken se pokaže ob nenadnem nalivu, če so takrat okna odprta, vendar se ta težava zlahka odpravi z električnim senzorskim sistemom, ki v primeru dežja ali snega okna samodejno zapre, torej ko tipalo zazna mokroto. V območjih z dolgotrajnimi hladnimi obdobji z močnim sneženjem, se lahko na oknu nakopičijo precejšnje količine snega in ledu, strešno okno pa se lahko za dolgo časa prekrije s snegom ter ledom. Ko se temperatura dvigne, bo okno pogosto eno od prvih mest, kjer se začneta sneg in led taliti. V prostorih, kjer ni možna vgradnja strešnih oken, lahko izberete alternativno rešitev za osvetlitev prostora v obliki svetlobnikov.

IZKORISTITE BOGAT VOLUMEN

Izkoristite vse prednosti, ki vam jih ponuja mansardno stanovanje. Zapiranje stropa na višini 2,50 metra je stvar preteklosti, strop naj bo, vsaj v dnevnem prostoru, čim višji in odprt do slemena, da boste imeli čudovito doživljajsko izkušnjo odprtosti in zračnosti. Ne bojte se prevelikih toplotnih izgub v slemenskem delu strehe, saj so tudi v tem delu ob kakovostni izvedbi toplotne izolacije izgube minimalne. Do slemena odprta stanovanja omogočajo dodatno izrabo prostora v galeriji in tudi povečanje tlorisne prostornine vašega doma.

Zaradi lomljenega stropa ima vsako mansardno stanovanje svojo posebno obliko, ki ga dela drugačnega od preostalih mansardnih stanovanj. Pri odločitvi za obnovo podstrešja v mansardno stanovanje se pogled večinoma najprej ustavi na obstoječi strešni konstrukciji z vidnimi lesenimi deli ostrešja – lege, škarje in špirovci, ki nosijo streho. Če imate možnost, ohranite tramove vidne, saj bodo ti delovali kot edinstven estetski dodatek v mansardnem prostoru in mu podarili unikaten videz, če je pod streho veliko izolacije pa lahko namestite dekorativne tramove.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here