Bazen na domačem vrtu

0
9849
Domači bazen
Domači bazen

Odločiti se morate ali ga boste uporabljali le v določenih letnih časih ali skozi celotno leto, kar za sabo potegne tudi odločitev o bazenski strehi. Če gre za bazen s prostornino do 60 m3, potem spada med nezahtevne objekte (gradbeno dovoljenje po skrajšanem postopku), za večje pa potrebujete klasično gradbeno dovoljenje. Velikost bazena je poljubna, imejte v mislih, da je za plavanje ene osebe potrebna širina 2,75 oziroma 4 m za dve osebi, dolžina pa cca. 8 m za štiri zamahe (za prvi plavalni zamah je potrebnih okoli 3,5 m, za vsak naslednji pa še dodatnih 1,5 m). Za plavanje zadošča globina 1,35 m.

Tipi bazenov, prednosti in pomanjkljivosti

Pri bazenih razlikujemo med skimerskimi in bazeni s prelivnim robom. Prvi so opremljeni s skimerji, ki so elementi, ki služijo površinskem odsesavanju vode, drugi pa so opremljeni s prelivnim kanalom v celotnem obsegu bazena, kamor se voda površinsko izliva. Skimerski bazeni so cenovno ugodnejši, zahtevajo manj gradbenih posegov in nimajo elektronskega uravnavanja vode. Imajo pa manjšo sposobnost površinskega čiščenja, nivo vode pa je vsaj 15 cm nižji od roba bazena, zaradi česar prihaja do odboja valov in nemirne gladine. Bazen s prelivnim robom ima možnost panoramskega prelivnega kanala in je učinkovit pri površinskem čiščenju, medtem pa je dražji in zahteva ustrezno velik kompenzacijski bazen.

Glede na način gradnje in montaže pa razlikujemo:

ZnačilnostiPrednostiPomanjkljivosti
MONTAŽNI BAZENI
Stena bazena je pločevinasta, oblike so ovalneCenovno najbolj dostopni- dobavljivi so celotni kompleti. Relativno hitra in poceni montaža.Možna izvedba le s skimerjem – bazen se polni že med samo gradnjo, zato je težko uskladiti faze gradnje.
EASYPOOL (tudi LINER BAZEN)
Grajeni iz zidakov iz ekspandiranega polistirena.Školjka je zidana- postopna gradnja, okolica se lahko uredi, še preden je bazen zaključen.Možna le izvedba s skimerjem – oblike so bolj kot ne omejene na pravokotne.
STIROPOOL
Zgrajeni iz zidakov iz ekspandiranega polistirena, posebnost je možnost zidanja krivin (folija se kroji individualno).Odlično so prilagodljivi posameznim željam- lahko za skimerske in tudi za bazene s prelivnim robom.Niso primerni za samograditelje- potrebnega je več časa za izbiro.
KERAMIČNI (POLIESTRSKI) BAZEN
Poliestrski bazen z dodatno plastjo keramike- mere so zunanje (pri ostalih so mere notranje).Školjka je že narejena- hitra montaža. Različne oblike in tipi.Zaradi transporta omejitev velikosti (maksimalno 10 x 4 m) – ureditev okolice možna šele po vgradnji bazena.
BETONSKI BAZEN
Školjka je iz betona, obložena s posebnimi keramičnimi ploščicami.Dolga življenjska doba.Zahtevna gradnja, saj ne sme biti nobene razpoke- sanacija slabo izvedenih del je draga in zamudna.
BAZENI IZ PLEMENITEGA JEKLA
Školjka iz plemenitega jekla, individualno oblikovanje in izvedba.Kakovostni – oblikovalsko posebni.Dražji – ureditev okolice možna šele po vgraditvi bazena.

Gradnja in samogradnja

Tla ne smejo biti nasuta, če so, jih je treba utrditi. Bazen naj bo postavljen v smeri, kamor najpogosteje piha veter, ta namreč povzroči naravni tok vode na površini in pomaga pri površinskem čiščenju bazena. Postavljen naj bo na sončnem mestu, saj sonce brezplačno greje vodo. Pri načrtovanju je treba razmisliti o pokrivanju, predvsem, če se odločite za bazenske rolete ali bazensko streho (potrebuje ob bazenu nekaj dodatnega prostora). Pri gradnji upoštevajte tudi strojnico, ta naj bo čim bližje bazenu oziroma naj bo direktno povezana na cevno instalacijo bazena, v prostoru, kjer je zaščitena pred vodo, zmrzaljo; upoštevajte tudi njen hrup, zato naj ne bo v bližini spalnih prostorov. Največkrat se pri gradnji zatakne pri bazenskem robu. Priporočljivo je, da je vsaj 2–3 cm višji od okolice, saj se s tem prepreči vnos nečistoč in prepreči pljuskanje preko roba. Tla naj bodo nedrseča, največkrat se uporabljata umetni in naravni kamen.

Bazena se lahko lotite tudi sami. V različnih podjetij dobite celotne komplete za samogradnjo, skupaj z navodili, obsegajo pa po navadi vgradne elemente za delovanje bazena (talni odtok, potrebno število skimerjev in potrebno število skoznikov), čistilno napravo za filtriranje bazenske vode (črpalka, filter, 6. ventil, potreben filtrirni pesek) ter vse potrebne cevi. Ti pripomočki so nujni pri vsakem bazenu, medtem pa se dodatki razlikujejo še glede na tip bazena.

Vzdrževanje in čiščenje 

Največ energije se porabi za ogrevanje bazena, kar se lahko z ustrezno pokritostjo zmanjša tudi za 80 %. Pozimi se domači bazen na prostem ne prazni, temveč se uporabijo kompenzacijski plovci, ki preprečujejo prevelik pritisk ledu na stene. Domači bazen se spomladi izprazni, temeljito očisti in pripravi na novo sezono. Skrbeti je treba tudi za čistost, pred sezono je treba očistiti vodni kamen in ostale mineralne in organske umazanije (maščoba, olje, saje …), med sezono pa se redno čisti črni rob na robovih. Uravnavati je treba tudi pH vode in skrbeti za dezinfekcijo vode.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.