Balkoni in balkonske ograje

0
3582
Balkon
Balkon

Eden od najpomembnejših zunanjih elementov našega doma, ki mu podari dokončno podobo, je zagotovo balkon. Kako načrtovati njihovo gradnjo, da nam bodo služili kar najdalj časa in povzročali čim manj nevšečnosti?

Balkon kot toplotni most

Za toplotni most veljajo vsi elementi, ki izstopajo iz stavbe, zato jih moramo kot mrzla območja v zidovih in stropih še dodatno izolirati. Največkrat se pojavljajo na vogalih, stikih in robovih, kjer je zmanjšan toplotni upor, saj tu temperatura hitreje pada. Da bi se učinkom toplotnega mosta čim bolj izognili, je po priporočilih Jerneja Lenarčiča iz podjetja J. L. OBJEKT možno izvesti različne postopke, odvisne od vrste balkona. Te namreč delimo na armiranobetonske in montažne: »Montažni balkoni z vidika toplotnih mostov niso problematični, saj je treba zgolj ustrezno izvesti sidranje, masivni betonski balkoni pa morajo biti ustrezno toplotno izolirani z vseh petih strani. Debelina izolacije mora biti prav tako skladna z debelino izolacije fasade.«

Talne obloge na balkonu

Pri izbiri talne obloge na balkonu je pomembno predvsem to, da je ta nedrseča, svetuje Lenarčič, saj se tako lahko izognemo mnogim potencialnim nesrečam. Prav tako bodite, ne glede na to, za katero vrsto talne obloge se odločite – kamen, les, keramiko ali polimerne materiale –, zelo natančni pri polaganju, saj so nevšečnosti v primeru, da se pod talno oblogo prikrade voda, zelo velike in se ne odpravijo zlahka. Prav tako morate biti pri načrtovanju balkona, opozarja Lenarčič, pozorni na to, da se voda na njem ne bo zadrževala, temveč bo odtekala stran od hiše.

Hidroizolacija balkona

Hidroizolacija balkona je, razlaga Kristjan Šuštar iz podjetja K-TES, nujna pri vsakem balkonu. Medtem ko so jo včasih izvajali z betonskimi trakovi, se danes predvsem uveljavljajo moderni materiali, predvsem poliuretanski hidroizolacijski materiali, ki so v tekočem stanju.

Nanašajo se s posebnim čopičem pod končne obloge, ki so les, kamen ali keramika. Hkrati pa, dodaja Šuštar, lahko tudi hidroizolacijski materiali služijo tudi kot končna obloga. Prednost pred tem, da dodamo še klasične obloge, je zlasti manjša verjetnost zmrzovanja pozimi, odpade pa tudi možnost odstopanja ploščic, saj vlaga ne vstopa skozi betonske fuge, in s tem povezanih vzdrževalnih del.

Balkonske ograje

Medtem ko je njena osnovna funkcija varovanje pred padcem v globino, je ograja tudi eden od ključnih načinov, kako izboljšate videz balkona in celotnega objekta – ali pa ga nepopravljivo pokvarite. »Ker je glavna naloga ograje, da varuje pred padcem, mora biti ustrezne višine in z dovolj majhnimi režami. Izogibati se je treba izvedbam elementov v horizontalni izvedbi, ki omogočajo plezanje,« opozarja Jernej Lenarčič. Druga, prav tako pomembna funkcija balkonske ograje je dekoracija objekta, o njej natančno razmislite. Ste bolj navdušeni nad lesom ali modernimi kovinami? Kakšen je siceršnji videz balkona, fasade, hiše in njene okolice?

V skladu s tem se odločite tudi za material, iz katerega bo vaša balkonska ograja. Ponuja se vam bogata paleta izdelkov iz jekla, lesa, nerjavečega jekla oziroma inoxa (legirano jeklo), panela ali stekla: »Material izberite skladno z objektom in glede na stroške potrebnega vzdrževanja.« Prav tako bodite pri načrtovanju balkona in ograje na njem pozorni tudi na to, da mora zidana ograja na armiranobetonskem balkonu enako kot balkon sam biti toplotno izolirana, saj bo v nasprotnem primeru prav tako prihajalo do velikih toplotnih izgub.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.