Adaptacija stanovanja, mansarde ali hiše

0
2110
Adaptacija
Adaptacija

Do čudovitega, prostornega ter predvsem udobnega domovanja lahko pridete tudi s prenovo stanovanja, mansarde ali stare hiše.

Prenova in adaptacija stanovanja

V primeru, da se odločite za prenovo stanovanja, svetujemo naslednje:

  • kontaktirajte več podjetij, ki ste jih izbrali za obnovo svojega stanovanja ali hiše; pri tem morate kot naročnik jasno povedati svoje želje. »Pri iskanju  primernega ponudnika je dobro poiskati vsaj tri ponudbe,« svetuje Marko Ekart. Od vsakega izvajalca zahtevajte obrazložitev ponudbe, saj boste na podlagi tega videli, ali je ponudnik sploh zmožen izvesti prenovo v skladu z vašimi željami. Za izvajalca prenove se ne odločajte samo na podlagi najnižje cene, pač pa na podlagi kakovostne izvedbe ponudbe, ki zajema celoten spekter prenovitvenih del po vaših željah. Pozornost posvetite tudi končnemu znesku stroškov, da ga izvajalec zapiše v predračunu. Z izvajalcem se podrobno dogovorite o tem, katera dela je treba opraviti, vse dogovorjeno pa zapišite tudi v pogodbo, ki naj jo izvajalec pred začetkom del podpiše.
  • sledi ogled (skupaj s podjetjem), izmera objekta ter na podlagi tega svetovanje,
  • podjetje mora izstaviti predračun dela glede na želje stranke,
  • skupaj z izbranim podjetjem določite časovni rok, ki vam bo ustrezal (datum pričetka in konca prenove),
  • z nekaterimi podjetji se lahko dogovorite tudi za končno čiščenje objekta ter odvoz smeti.

V primeru obsežne prenove stanovanja se lahko lotite odstranjevanja oz. podiranja sten. Tu je potrebno posvetovanje s statikom. Če želite, da so vaši prostori vizualno večji, so pravilna odločitev odprti prostori (npr. kuhinja, povezana z jedilnico ter dnevno sobo). Pri stanovanju, ki je starejše in ima višje strope, je dobra rešitev za znižanje stropov sistem spuščenih stropov. Pri tem so mavčno kartonske plošče pritrjene na posebne nosilce, izkoristite pa jih lahko za vgradne svetilke. Dodatna prednost znižanega stropa je manjša prostornina ogrevanja.

K učinkoviti prenovi stanovanja lahko v precejšnji meri pripomorete tudi z dobro koordinacijo in urnikom del. Najprimernejši čas za zidarska dela (zamenjava oken in vrat, zamenjava tlakov, prebijanje in podiranje sten) je spomladi in poleti, saj se ob tovrstnih delih v stanovanju nabere precej prahu in je po zaključku del prostore treba nekaj časa zračiti.

Kako se lotiti ureditve stanovanja v mansardi

Mansarda je zaradi svojih specifičnih elementov, v mislih imamo poševne strope, strešna okna, stebre, škarje, špirovce, pogosto podrejena omejitvam prostora. Najprej morate preveriti ustreznost višine stropa in primernost strešne izolacije. Pomemben faktor je dobra toplotna izolacija, saj je v strešnih prostorih v poletnih mesecih višja temperatura kot drugje, pozimi pa lahko tudi krepko pade. Z ustrezno debelino izolacije (20–25 cm) in prezračevanjem se zmanjša pregrevanje prostorov v poletnih mesecih, v zimskem času pa prihrani pri ogrevanju in ustvari primerno temperaturo. Malce vpliva tudi zunanja barva obodne konstrukcije, saj temnejša kot je, bolj vpija sončno sevanje, zato je bolje, da je vaša fasada svetlejše barve. Z dobro izolacijo strehe pa boste privarčevali pri prezračevalnih in klimatskih napravah. Treba je pregledati tudi, kakšno je stanje kritine, in po potrebi zamenjati strešno ureditev, hkrati pa urediti elektronapeljavo, saj kabli pogosto potujejo po lesenem ostrešju. Prav tako morate upoštevati razvod vodovodne napeljave, ki se nahaja v preostalih etažah, torej, kje imate v hiši že obstoječe napeljave za kopalnico in kuhinjo. Tako je pogosto tudi razporeditev prostorov v mansardi takšna, kot je nadstropje nižje, da se izognete težavam z vodovodno napeljavo. Posebej upoštevajte stojno višino, ki je zaradi poševne strehe nima celotna mansarda. Če urejate manjšo mansardo, ki so pogostejše v mestih, verjetno ne boste potrebovali novih sten. Če pa je vaša mansarda večja in nameravate v njej urediti več prostorov, lahko postavite nove stene. Premislite tudi o prenosu zvoka in dodatnih stenskih oblogah v ta namen.

Popolna ali le delna prenova hiše

Če se boste odločili za popolno prenovo, bo ta najverjetneje obsegala menjavo talnih oblog, beljenje sten in stropov, izdelavo kopalnice, prenovo ogrevalnega sistema, prenovo strehe, sanacijo temeljev … S tako prenovo hiše se notranji in zunanji prostori posodobijo, ob tem pa se poveča tudi njihova funkcionalnost ter bivalno udobje. Pri prenovi hiše ne posegajte v stabilnost objekta. V primeru obsežne prenove, kjer se bo posegalo v stabilnost konstrukcije objekta (npr. rušenje nosilnih sten) je treba pridobiti gradbeno dovoljenje, tovrstna dela pa se morajo izvajati pod strokovnim nadzorom, pri čemer je treba upoštevati stanje in zasnovo konstrukcije, običajno pa je treba konstrukcijo tudi računsko preveriti.

Prenova starejše hiše

Preden se odločite za celotno prenovo starejše hiše, preračunajte stroške prenove. Lahko, da bodo stroški višji, kot če bi kupili novo stanovanje ali hiše. Če je hiša starejša, je najprej treba preveriti, ali spada pod spomeniško varstvo. Slednje pomeni, da je hiša spomeniško zaščitena kot unikaten, svojevrsten objekt. V tem primeru je treba za prenovo pridobiti soglasje ter smernice Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, kjer za vsak objekt posebej predpišejo obseg prenove, zapišejo pa tudi, katerih elementov na objektu ni dovoljeno spreminjati. Poleg tega upoštevajte že zgoraj napisane napotke pri prenovi stanovanja in preverite, ali je hiša protipotresno grajena.

Sodelujoči strokovnjaki:

Marko Ekart

http://www.triplan.si/

vodja gradbenih del, Triplan gradbeništvo

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here