9 vprašanj, na katera si odgovorita pred obiskom arhitekta

0
325

Arhitekta obiščite usklajeni s partnerjem v vaših pričakovanjih, željah in potrebah. Vprašanja se morda slišijo splošna, vendar ni preprosto. Glede na vaše želje in potrebe pri načrtovanju lahko prilagajate organizacijo in delitev prostorov. V vsakem primeru potrebujete prostor, ki podpira navade obeh in vam pomaga uresničevati zastavljene cilje.

1. Kako si želite preživljati prosti čas z družino in prijatelji? Kaj potrebujete v svojem domu da lahko živite kot si želite? Kaj vam je res pomembno v življenju?

  • Želite veliko jedilno mizo, ker je primerna za druženja večje družbe, saj to vidite v večini domov v revijah. V resnici pa vi se družite v naravi v manjših krogih, ob sproščenih pogovorih v dnevni sobi na sedežni garnituri ali zunaj na terasi. Sklep je, da velike jedilne mize ne potrebujete, ampak bo za vas primernejši večji dnevni prostor z udobno sedežno garnituro in morda dvema enosedoma. Zunaj pa večjo teraso za mizo in stole. Vendar ne pozabite, da potrebujete prostor, kamor boste pozimi shranili zunanjo opremo.
  • Vam je pomembno, da ohranjate dobro kondicijo in zdrav življenjski slog. Potrebujete veliko dnevne svetlobe, pogled navzven v naravo, morda potrebujete fitnes sobo v svojem domu in večjo kuhinjo, kjer si pripravite zdrave obroke.
  • Če potrebujete več zasebnosti, naj bodo odprtine na fasadi postavljene tako, da ste skriti pred pogledi sosedov oz. dodajte senčila na okna. Fasadna okna naj imajo reflektivno steklo, saj je zaradi refleksije stekla v notranjosti objekta občutek zasebnosti večji. Posadite zelenje na vrtu tako, da omogoča zasebnost v hiši in zunaj.
  • Ste družabni in gostite zabave, potrebujete prostor, ki je odprt in fluiden ter omogoča več možnih postavitev opreme v času zabave.

2. Prioritete

Pri načrtovanju prostorov, se soočate z omejitvami glede velikosti prostorov, višine proračuna oz. z obojim. Takrat je potrebno sprejemati odločitve, ki temeljijo na tem, kaj nam je resnično pomembno, zato morata partnerja poznati svoje prioritete in prioritete drug drugega.

Prednost naj imajo elementi, ki so vgrajeni in jih je težje zamenjati (npr. kakovostnejša vrata/okna imajo prednost pred dražjimi materiali in posameznimi (okrasnimi) kosi, ki jih lažje zamenjate (stoli, sedežna garnitura).

V ospredju naj bodo elementi, ki naredijo vaš dom vsakodnevno funkcionalen. Ostalo predvidite v projektu oziroma prostoru, a se jih lahko doda kasneje. Najprej kupita glavne kose pohištva, ki naj bodo kakovostni in vama bodo služili še vrsto let. Prostor, ki ga bosta gradila okrog večjih kosov pohištva bo tako hitreje dobil celostno podobo.

3. Kaj nam je všeč na parceli oz. v okolici našega doma?

Kaj vam je všeč na parceli oziroma v okolici vašega doma? Glede na to razporedite prostore, odprtine in opremo v prostoru tako, da je omogočen čim boljši stik z naravo, pogled na najlepši del okolice (npr. pogled s sedežne garniture navzven, ne v prostor zaradi televizije). Temu primerno naj bodo obrnjena okna, predvsem pa vhod na teraso. Ta naj bo postavljen na najlepši del okolice, ki obkroža hišo.

4. Je ta dom prehodni ali »za vedno«?

Se boste selili, ko otroci odrastejo? Če ne, kako bi v prihodnosti uporabili otroške sobe. V starejših letih je bolj praktična spalnica in kopalnica v pritličju, sedaj pa tam morda potrebujete pisarno. Pustite možnost, da lahko kasneje dom prilagajate spremembam v življenju kot se naravno dogajajo. Če bosta opremljali večnamenski prostor upoštevajte tudi to, da vsaka vrsta uporabe zahteva drugačno vrsto pohištva in shemo razporeditve. Če je dom prehodni, v opremljanje na vlagajte veliko denarja. Poslužite se cenejših morda celo rabljenih elementov oz. pohištvene elemente obnovite sami (prebarvajte, prelakirajte, zamenjajte kljuke).

5. Zasnova kopalnice

Imeti tuš ali kopalno kad? Če imate možnost in prostor v kopalnico vgradite oboje, če ne premislite o vaših navadah. Npr: Ali se po navadi stuširate le na hitro, ali si vzamete čas za dolgotrajno poležavanje v vroči kopeli? Če imate ali nameravate imeti otroke, je primernejša kopalna kad. Želite imeti v stranišču tudi pisoar? V tem primeru je dobro premisliti o številu moških članov in pogostosti uporabe pisoarja. Morda ga lahko namestite v stranišče za goste.

6.  Elementi v spalnih prostorih

Moški in ženske so zelo različni, zato ni nenavadno, da se razlikujejo mnenja tudi pri opremljanju spalnih prostorov. Tako kot moški potrebuje svoj kotiček, tudi ženska potrebuje svojo zasebnost, prostor, kjer je lahko sama s seboj. Spalnica mora biti zavetišče, kraj počitka in odraz osebnega sloga obeh. Prostor, v katerem lahko oba umirita svoje misli. Obstaja več elementov, ki jih lahko prilagajate. Imeti v spalnici televizijo ali ne? Premislite ali ima televizija v spalnici več pozitivnih ali negativnih strani. Je to res dobro za vaše zdravje, za kakovosten spanec? Ena največjih razlik med moškimi in ženskimi spolom je uporaba barv in tekstur. Ženske imajo navadno raje mehkejše, umirjene odtenke, kot so pasteli in zemeljski toni, ki ustvarjajo sproščujoče in pomirjujoče okolje. Moški pa drznejše, osnovne barve, kot so rdeča, modra in zelena. Vprašanje je tudi, ali bosta imela garderobo v spalnici, ali ji boste namenili ločen prostor oz. »walk in closet«. Kje pa bo žena imela svoj lepotilni kotiček, v spalnici, kopalnici ali v ločeni sobi? Bo takšna soba oz. kotiček urejen za moža, kot »man cave« ali pisarna.

7. Ureditev jedilnega kotička

Za koliko oseb bosta imela jedilno mizo? Vsekakor naj bo kakšen prostor več kot je družinskih članov. Še posebej, če je jedilna miza tudi miza, za katero boste posedali goste. Odlična rešitev za tako dilemo je okrogla ali ovalna miza oz. miza, ki se lahko podaljša. Razmislite, kaj je glavna funkcija prostora? Ali je namenjena le za družinske obroke ali boste v njej gostili prijatelje oz. širšo družino? Ali jo bo treba kdaj uporabiti kot delovni prostor, ali prostor v katerem lahko otrok dela domačo nalogo (npr. da si dva otroka delita sobo, in si eden izmed njiju želi delati nalogo v drugem prostoru)?

Vaši odgovori bodo določili velikost in razmerja prostorov ter izbranih pohištvenih elementih. Če potrebujete fleksibilnost pri npr. velikosti mize, na primer možnost podaljšanja mize, bo to prispevalo pri določanju sosednjih prostorov oz. razporeditev.

8. Barve, vzorci in teksture

Barve, tapete in drugi zaključki lahko v trenutku spremenijo vzdušje v prostoru, obudijo spomine ali v vas vzbujajo prijetne občutke. Se boste o barvah in vzorcih odločala skupaj ali bo vsak prevzel svoj del projekta? Kako boste uskladili želje in okuse? Če želite uskladiti celotno stanovanje v določenih skladnih barvah in vzorcih, potem jih izberita skupaj. V sobah, kjer bo morda kdo od vaju preživel več časa kot drugi, pa lahko določata posamezno in vnesite svoj osebni slog v prostor.

9. Soba za goste

Kakšne so navade v vaši družini in med prijatelji? Pridejo samo na obisk, ali želite oz. pričakujejo, da lahko tudi prespijo. Ko imate goste, jim lahko ustrežete tako, da jim zagotovite prostor, v katerem se bodo počutili udobno. Po drugi strani pa lahko zamejite, da bi motili vaše vsakodnevne rutine. V sobi imajo gostje lahko svojo kopalnico, prostor za počitek in prostor za preoblačenje. Drugi vidik pa je tudi, ali boste imeli tudi stranišče za goste? Če imate stranišče v kopalnici, če imate v hiši dovolj prostora in če imate veliko obiskov, potem je smiselno, da imate stranišče za goste posebej. Hkrati se včasih zgodi, da si morate oddahniti od dogajanja v hiši. Soba za goste je lahko primeren kotiček, v katerega se lahko tudi sami umaknete, ali če želite gledati svojo najljubšo oddajo, pa so vam otroci zasedli televizijo v dnevni sobi.

Sodelujoči strokovnjaki:

mag. inž. arh. Tina Okoren

http://www.toarhitektura.si/

TO ARHITEKTURA, oblikovanje interierja od ideje do izvedbe

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here