6 zmotnih prepričanj ob načrtovanju prenove

0
795

Pot do učinkovite prenove doma, ki bo služil življenjskemu stilu vaše družine je lahko preprostejša. V projekt prenove vključite strokovnjake, s katerimi boste pripravili projekt prenove. Hkrati ne bodite prehitri in dobro premislite, kaj potrebujete in kakšne so vaše želje. Zaobidite še 6 najpogostejših zmotnih prepričanj, ki prispevajo k višjim investicijam, času izvedbe in prilagajanju.

Načrt ni potreben

Načrt je izjemnega pomena, še posebej pri obnovah. »Risanje s palico po pesku ali prstom po zraku« med pogovorom z izvajalcem je garancija za slabo izvedbo. Ne pozabite, da je na gradbišču veliko različnih izvajalcev, ki se morajo držati enotnega načrta. Vse drugo vodi v improvizacijo, nenehno prilagajanje narejenemu, potenciranju napak in nepotrebno dražji prenovi. 

Energetski svetovalec in arhitekt nista potrebna

Pri vsaki prenovi družinske hiše zanima celota le tri ljudi. Prvi je lastnik, ki ima velik interes, navadno pa nima vsega znanja. Potem sta tu še dva strokovnjaka, ki imata interes in znanje. Prvi je energetski svetovalec, ki bo vse želje in potrebe družine preslikal v projektno nalogo. Pomagal vam bo razčistiti kaj res potrebujete. S projektno nalogo, ki se opredeli do vseh elementov obnove, greste k arhitektu, ki bo vaše želje zrisal, povezal programe in funkcije v hiši ter jim dal tudi estetsko podobo.

Projektna naloga je samo še en nepotreben papir

Projektna naloga je besedni opis sanjske hiše. To mora narediti družina (vsi njeni člani), saj bodo skupaj uživali v hiši in mora biti prilagojena življenjskemu stilu celotne družine.

Projektna naloga je ključno začetno sporočilo za arhitekta. V njem poveste skupna usklajena stališča do (so)uporabe različnih prostorov, njihove velikosti, opremljenosti, (ne)dostopnosti, načina ogrevanja. Pri opisu vaše sanjske hiše (kar projektna naloga tudi je) ni nikoli preveč informacij. Strokovnjak pa bo opozoril na tanko linijo med preveč podrobno, ko boste podajali potankosti. 

Na primer pri kopalnici je dovolj, da zapišete veliko svetlobe, dva (ali eden) umivalnik, tuš (ali banja ali oboje), stranišče in bide ter cevni radiator za sušenje brisač. Ne pozabite še na omarico za kozmetiko in pripomočke za osebno nego. Ne spuščate pa se še na barve, višino ploščic, talno oblogo, razsvetljavo. O tem boste razpravljali z arhitektom po prvem osnutku. Tako opišete vsak prostor. Za otroške sobe predvidite, kaj bi bilo lahko v njih, ko otroci odidejo od doma. Poveste kakšno ogrevalno napravo si želite, kakšna ogrevala, koliko pametnih inštalacij. Bodo obstoječe funkcije ostale, želite določene stvari premakniti ali dodati, kje bo voda, elektrika, Wi-Fi povezave, kompost, parkirni prostori, okrasni in utilitarni vrt. Krajinski arhitekt vedno doda, da je smiselno v projektni nalogi obdelati tudi parcelo.

Pogodba je nepotrebna, saj izvajalca poznate

Osebno poznavanje izvajalca ni dovolj, saj boste z njim sodelovali poslovno. Med poslovnimi partnerji so pogodbe običaj in potreba. Ne uporabljajte pogodbenih predlog iz spleta, ampak pogodbo prilagodite vašim potrebam. Pogodba ni nič drugega, kot na papirju zapisan dogovor. Namenjena je temu, da veste, kaj ste se dogovorili glede vseh elementov sodelovanja. Vključeni naj bodo vsi roki, kvaliteta dela, plačila, reklamacije, penali, nadzor ter način merjenja kvalitete opravljenega dela.

Postavite se v čevlje izvajalca. Tako kot vi, se tudi on dogovarja z različnimi strankami, recimo, da jih je 10 na teden. Z vsakim so dogovori drugačni in ni ga človeka, ki bi se lahko spomnil, kaj vse je bilo dogovorjeno. Če pride do tega, da  izvajalec ne želi podpisati pogodbe, poiščite drugega.

Izvajalci poznajo svoj posel

Rek pravi, »zaupanje je dobra stvar, kontrola je še boljša«. Izvajalci sicer res poznajo svoj posel generalno, jim pa lahko zmanjka znanja pri podrobnostih. Tako se monterji oken ne ukvarjajo z detajli izdelave fasade (in potencialnimi toplotnimi mostovi na špaletah) niti z izborom in montažo okenske police ali senčila. Fasaderji ne bodo sami predlagali, da se toplotno izolira podzemni del temeljev, kar je le v zemljo podaljšana fasada. Zaradi navedenih »nedokončanosti« bodo na ovoju nastali toplotni mostovi, v stanovanju pa plesen. Predelne montažne stene bodo sicer lepe, a zvočno popolnoma neustrezne. Podobni izzivi so pogosti pri tlakih, saj je zvočne mostove težko sanirati. Strešno okno se bo lahko lepo zapiralo, tudi spodnjo in gornjo špaleto izvajalci naredijo pravilno. Veliko pa jih ponavlja napako in strešno okno vgradijo med dva špirovca. Vendar pogosto brez parne ovire, vsekakor pa brez toplotne izolacije, zato se bo na oknih zadrževala vlaga. Sklepali boste, da okno slabo tesni, dejansko pa bo to kondenzna vlaga, ki je nastala zaradi toplotnih mostov okrog okna. Tudi parna ovira pri izdelavi podstrešnega stanovanja je kritična, saj izvajalci pogosto ne namenijo pozornosti zrakotesnosti folije, lepljenju stikov in tudi pravilni celostni vgradnji.

Nadzornik ni potreben

Nadzor je potreben in nujen, nadzornik je lahko zunanji ali to vlogo prevzame nekdo iz družine. Ta bo vso obnovo razumel v kontekstu celote, kar se nauči v procesu energetskega svetovanja in med izdelavo načrta za prenovo. Tako pripravljen investitor bo najboljši možni nadzornik, saj bo nadzoroval prenovo s srcem, poznavanjem in denarjem.

Sodelujoči strokovnjaki:

Bojan Žnidaršič

http://nep.vitra.si/

neodvisni energetski svetovalec

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here