5 nasvetov za pravilno obešanje slike

0
866

Obešanje slike je naloga, ki zahteva tehten razmislek in čas, saj slika ne sme biti previsoko in ne prenizko. Ni pa to edin pomemben element oz. dejavnik, kateremu namenite pozornost pri obešanju slik.

1. Izberite pravo višino:

Slika ne sme biti previsoko in ne prenizko. V prvi vrsti so namenjene opazovanju, zato je idealna višina za obešanje slik v višini oči in, odvisno od velikosti. Slik nikakor ne obešajte prenizko denimo okrog prostora za sedenje (npr. za kavčem), da vas pri naslanjanju ne bodo motile.

V sobah z nižjimi stropi je najbolje, da slike obesite nekoliko nižje in tako ustvarite iluzijo višjih stropov. Če slike obesite vertikalno eno nad drugo, bo to sobo optično zvišalo, medtem ko bo horizontalni razpored prostor razširil. Strop lahko optično povišate tudi, če slike obesite nekaj cm pod višino oči. Trik deluje le, če v neposredni bližini ni drugih kosov pohištva.


2. Uporabite pravo opremo za obešanje:

Slika mora imeti kakovostne krokodilčke oz. nosilce, ki bodo sposobni nositi težo slike. Nosilnost stene (npr. montažne gips stene) in stenskega vložka predhodno preverite in po potrebi prilagodite teži slike.

Za obešanje lahko uporabite jeklene žebljičke, za težje slike in betonske stene tudi vijake. Slaba stran tega principa je, da po premikanju ostanejo luknje v zidu. Vse več zbiralcev umetnin ter slik se zato poslužuje galerijske šine. Montaža šine omogoča enostavno menjavo in prerazporejanje slik brez uničevanja sten. Zadnje čase so popularni tudi samolepilni montažni trakovi z ježki, ki po odstranitvi ne puščajo sledi, sicer pa lahko slike postavite tudi na polico, na kamin, na predalnik/komodo ali kar na slikarsko stojalo.


3. Sliko obesite ravno in varno:

Uporabite vodno ravnilo, da zagotovite, da slika visi vodoravno. Če slika ni ravno obešena, je lahko videti neprofesionalno. Položaj nosilcev po potrebi prilagodite ali nosilce dodajte, da bo slika varno visela. Ko je slika obešena v pravi višini, poskrbite, da je varno pritrjena na steno. Sliko rahlo potegnite, da se prepričate, da je dobro pritrjena na steno.


4. Upoštevajte idejno umestitev stenske slike v prostor:

Sliko lahko uporabite kot osrednjo točko v prostoru ali kot dopolnitev drugih elementov v prostoru. Razmislite, kako bo slika sodelovala z drugimi elementi v prostoru, kot so pohištvo, osvetlitev in dekor.

5. Obešanje večdelnih slik:

Pri obešanju skupine slik upoštevajte skupno višino in širino skupine. Središče skupine naj bo na enaki višini, razmik med slikami pa naj bo približno 2 do 3 cm, lahko tudi večji razmik 5 cm, vendar ne več kot 15 cm.

Večjo skupino slik enakih dimenzij razporedite v simetrično razporeditev. Če imate različne velikosti in oblike slik, je smiselno, da si jih pred obešanjem razporedite v kompozicijo kar na tleh ali pa okvirje obrišete izrežete na papir in izrezane oblike razporedite po steni.

Razvrščanje je lahko v obliki navideznega pravokotnika, lahko so poravnane na spodnji rob ali pa povsem po občutku. Na enem zidu ali v enem prostoru naj bi imeli sorodne zvrsti slik.

Sodelujoči strokovnjaki:

Živa Čar, arhitektka in vastu svetovalka

LJUBODOMA.si, Arhitektura, interier, oblikovanje

Matija Proj

Svetslik.si

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here