4 ključni koraki prenove

0
533
Prenova

Prenova stanovanja je lahko enostavnejša z nekaj načrtovanja. Z vpeljavo inovativnih rešitev ga preuredite v topel in energetsko učinkovit dom. Načrt vam bo pomagal pri specifičnih točkah, kot so na primer pri mansardnem stanovanju nizek parapet in veliko poševnin, izognili pa se boste tudi kasnejšim popravkom, kar vas lahko dodatno stane. Naredite finančni načrt, kjer predvidite stroške vzdrževanja, prav tako dodajte »bonus fond«, namenjen nepredvidenim stroškom, ki se lahko pokažejo šele ob začetku ali med prenovo (npr. menjava tramov, strehe ipd.).

Sledite 4 korakom

1. Posvetovanje z arhitektom glede priprave načrtov, nove razporeditve prostorov, novih instalacij vode, elektrike in ogrevanja. Ob načrtovanju celostne prenove stanovanja (energetska in prostorska), je najprej potrebno zasnovati novo razporeditev prostorov.

V mansardah je pogost izziv pomanjkanje svetlobe in nizek strop. Dodate lahko frčade ali dvignete streho. Še boljša rešitev so strešna okna. Več manjših strešnih oken nudi boljšo osvetlitev, kot eno večje. Če jih vgrajujete in posegate v nosilno konstrukcijo, potrebujete gradbeno dovoljenje, zato je bolj pogosta vgradnja med špirovce.

2. Na novo razporeditev prilagodite inštalacije tako, da omogočajo priklop na obstoječe. Najpogosteje je omejitev pri umestitvi kopalnice ter WC-ja, kjer postavitev pogojuje glavna kanalizacijska vertikala.

V primeru izgradnje frčad, povišanja strehe in posegov, ki vplivajo na povečanje uporabne površine hiše, zunanjo podobo hiše in nosilno konstrukcijo (rekonstrukcije), pridobite gradbeno dovoljenje.

Postopek je v osnovi enak kot za novogradnjo, potrebno pa je najprej pripraviti DGD, pridobiti mnenja mnenjedajalcev in ob prijavi gradnje priložiti PZI. Dokumentacija se nanaša le na tisti del objekta, ki se spreminja.

3. Nato arhitekt pripravi končno podobo podrobnih načrtov in popisov, za pridobitev predračunov izvajalcev za izvedbo del.

4. Četrti korak je sama izvedba del – demontaža in rušitev, nova pozidava, izvedba inštalacij (vodovodnih, električnih, ogrevalnih), tlaki, vgradnja/menjava oken, ometi, izravnava in suhomontaža, slikopleskarska in podopolagalska dela, vgradnja notranjih vrat in pohištva.

Vloga nadzornika in vodje del

Za izvedbo gradnje, za katero je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje, mora investitor imenovati nadzornika. Za vzdrževalna dela nadzornika ni nujno imenovati. Vodja del mora biti prisoten pri izvedbi gradbenih del, saj zakon določa, da mora imeti izvajalec iz področja gradbeništva zaposlenega vodjo del za polni delovni čas.

Za izvedbo gradnje, za katero je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje, mora investitor imenovati nadzornika. Za vzdrževalna dela nadzornika ni nujno imenovati. Vodja del mora biti prisoten pri izvedbi gradbenih del, saj zakon določa, da mora imeti izvajalec iz področja gradbeništva zaposlenega vodjo del za polni delovni čas.

Kaj je smiselno obnoviti

V načrt del, je pri starosti objekta od nekje do 30 let ali več, smiselno obnoviti vodovodno in električno napeljavo. To predstavlja okoli 15% investicije prenove. Električno napeljavo je vsekakor potrebno obnoviti, če obstoječa ni bila izvedena strokovno ali ne omogoča zadostne priključitve moči za nove porabnike. Hkrati je smiselno vgraditi ločene odštevalne števce za vodo in elektriko, z ločenim razdelilnikom (omarico) ter če instalacije to dopuščajo tudi ločeno ogrevanje.

Prenovljeno stanovanje v hiši ima lahko svoj ločen vir ogrevanja, lahko s toplotno črpalko ali kakšnim drugim sistemom. Če pa že obstaja obstoječi razvod ogrevanja je po navadi bolj racionalno uporabiti obstoječega, če je še v ustreznem stanju.

Rešitve za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje

Pri prenovah se trenutno pogosto pojavi želja po vgradnji talnega ogrevanja in hlajenja. Pri načrtovanju talnega ogrevanja in hlajenja je treba biti razmisliti, ali obstoječe višine tlakov, vrat in oken dopuščajo vgradnjo, saj odvzame vsaj 8 cm višine. To pogosto pri starejših objektih ni izvedljivo. Talno ogrevanje in hlajenje je priporočljivo priklopiti na ločen razvod ogrevanja. Še vedno je za hlajenje najracionalnejša rešitev klimatska naprava. Za hlajenje več prostorov se lahko vgradi kanalska klimatska enota, ki preko cevi dovaja hladen zrak v več prostorov.

Za stanovanja je navadno bolj ugodna rešitev lokalno prezračevanje, če gre za večje objekte in je možno speljati cevi za centralno, je tudi ta opcija cenovno primerljiva.

Sodelujoči strokovnjaki:

Jure Judež

Jure Judež

http://www.celovito.si/

u. d. i. a., ekipa Celovito

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here