3 varovala kreditojemalca PO najemu kredita

0
111
Po najemu kredita
Po najemu kredita

Po najemu kredita je pomembno, da se osredotočite na pravilno upravljanje kredita in spremljanje svojih financ, da se izognete težavam z odplačevanjem. Tukaj je nekaj ključnih korakov in nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri upravljanju kredita po njegovem najemu.

1. Zavarovanje kredita

Kreditojemalec lahko zavaruje kredit pri zavarovalnici, s hipoteko ali s pomočjo porokov, ki jamčijo, da bodo v primeru nezmožnosti odplačevanja kreditojemalca odplačali najeti kredit.

  • Jamstvo s porokom, je manj običajno in pogostejše pri kreditih manjših zneskov. Tudi zato, ker je poroka, ki bo jamčil za odplačevanje vašega kredita, težko najti.
  • Zavarovanje kredita preko plačevanja zavarovalne premije, je sicer dražje, riziko neodplačevanja posojila pa prevzame izbrana zavarovalnica.
  • Hipoteka na nepremičnini, ki ste jo kupili oz. zgradili, je še vedno najpogostejša oblika zavarovanja kredita. Možna je tudi hipoteka na kateri drugi nepremičnini, ki jo ima posameznik v lasti. Zastavljena nepremičnina mora biti vsako leto zavarovana za primer požara, izliva vode, ujme in strele, zavarovanje pa je preneseno v korist banke (vinkulacija).

2. Odplačevanje anuitete v primeru brezposelnosti

V primeru izgube zaposlitve je najboljše, da se odpravite na banko, in se pogovorite glede nadaljnjega odplačevanja kredita. Banke so v takih primerih pripravljene podaljšati dobo odplačevanja kredita, pri čemer se zniža mesečna anuiteta. Lahko se tudi dogovorite za moratorij kredita. Na tržišču pa obstajajo tudi zavarovanja za primer brezposelnosti, kar pomeni, da bo v primeru vaše brezposelnosti odplačevala vaš kredit zavarovalnica.

3. Riziko življenjskega zavarovanja

Sklenitev rizika življenjskega zavarovanja nudi dodatno jamstvo za poplačilo preostanka hipotekarnega kredita in razbremenitev družinskih članov (v primeru smrti, kritične bolezni, trajne invalidnosti ali delovne nezmožnosti). Vaša družina tako ne prevzame bremena odplačevanja kredita, saj se namreč banka v zgoraj navedenih primerih poplača iz sredstev zavarovalne police, ki ste jo vinkulirali v njeno korist, otrokom ali partnerju pa ostane nepremičnina.

Če imate morebiti že sklenjeno življenjsko zavarovanje, morda kot kreditojemalec sploh ne potrebujete dodatnega zavarovanja. To lahko za vas preveri neodvisni finančni svetovalec. Svetoval vam bo tudi o tem, kolikšna zavarovalna vsota je ustrezna za pokritje vaših kreditnih obveznostih in kateri ponudniki so za vas najkonkurenčnejši.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here