3 točke MED sklepanjem kredita

0
177
Med sklepanjem kredita
Med sklepanjem kredita

Med sklepanjem kredita, je pomembno upoštevati nekaj ključnih korakov in dejavnikov, da zagotovite, da sprejmete pravo odločitev za svoje finančno stanje. Tukaj je nekaj korakov in nasvetov za sklepanje kredita.

Med sklepanjem kredita

1. Preberite kreditno pogodbo

Temeljito preberite kreditno pogodbo, preden jo podpišete. Posebej bodite pozorni na vse morebitne skrite stroške ali klavzule, kot so npr. določila o pogodbenih kaznih, ki morajo jasno določati višino zamudnih obresti in stroškov ter kakšni so pogoji v primeru predčasnega vračila kredita.

Informacije so objavljene na spletnih straneh bank, zato se zainteresirani kreditojemalci lahko dobro informirate in podučite. Navsezadnje hipotekarne pogodbe so običajno sklenjene v notarski obliki. Notar ima pojasnilno dolžnost, kot zadnje varovalo pred sklenitvijo pogodbe, in ne bo odveč poslušati in povprašati, če si določenih pojmov niste že prej razjasnili.

2. Omilitev pogojev in dodatni pogoji

Komitenti bank si lahko omilite pogoje, če imate dobro boniteto in se znate pogajati, ali pa pristopite do banke z že sklenjenimi produkti (npr. riziko življenjskega zavarovanja). Banke tudi rade postavljajo dodatne pogoje (sklenitev dodatnega zavarovanja, varčevanja, nalaganje v vzajemne sklade ipd.). Nemalokrat banke pogojujejo višino bančnega pribitka s sklenitvijo dodatnega produkta.

Življenjsko zavarovanje kreditojemalca ni pogoj za odobritev stanovanjskega kredita, zato tudi stroški premije zavarovanja niso vključeni v efektivno obrestno mero (EOM), s pomočjo katere lahko primerjate kredite med seboj. To oteži primerjavo bančnih ponudb. Pomagate si lahko tako, da skupnim stroškom kredita prištejete še skupno premijo življenjskega zavarovanja.

Določenega zavarovanja zato ne sklepajte samo zaradi ugodnejše obrestne mere pri kreditu, saj vas zna zavarovalna premija stati več, kot bi prihranili pri obrestih. Pred odločitvijo tako ne pozabite primerjati ponudbe, saj so lahko razlike med splošnimi pogoji tovrstnih zavarovanj in višinami premij precej velike.

3. Sposobnost odplačila kredita in vseh stroškov

Pri najemu kredita morate vnaprej vedeti, kakšni stroški lahko nastanejo.

  • Pred nakupom nepremičnine je potrebno narediti cenitev. Strošek cenilca običajno v celoti nosi kupec.
  • Kolikšni so stroški notarja in stroški odobritve kredita.
  • Vaš strošek bo tudi vpis v zemljiško knjigo ter zavarovanje nepremičnine.
  • Kredit je potrebno zavarovati ali z življenjskim zavarovanjem ali hipoteko na nepremičnino.
  • Še pred nakupom nepremičnine se pozanimajte, ali je nepremičnina potrebna obnove in kolikšen bi okvirno bil njen strošek.
  • Če boste nepremičnino kupovali preko agencije, boste tudi njim morali plačati provizijo.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here