14 napotkov za opremljanje majhnega doma

0
3798
Opremljanje majhnega stanovanja
Opremljanje majhnega stanovanja

Tudi v majhnem stanovanju je lahko udobno in prijetno. Opremite ga z uporabnim pohištvom in poskrbite, da bo vsak kotiček do potankosti izkoriščen.

Pohištvo, ki ga nujno potrebujete:

  • sedežna garnitura za vas in goste.
  • mizo in nekaj stolov (običajno 4-6). Mizo lahko uporabljate tudi za delo, stole pa za dodatne sedeže v dnevni sobi poleg sedežne garniture, ko imate na obisku več prijateljev.
  • prostor za spanje: raztegljiv kavč vam lahko podnevi služi za sedenje, ponoči pa na njem spite.
  • prostor za shranjevanje (npr. omare), kamor pospravite svoje stvari.

NAJPREJ NAČRTUJTE

1.      Pred nakupom vse premerite, ne zanašajte se na občutek. Izmerite višino in dolžino sten ter širino vrat, da boste nakupljeno opremo lahko znosili skoznje. Tako boste lahko načrtovali, koliko prostora vam bo še ostalo.

2.      Opremljajte eno sobo naenkrat. Premislite, kako boste prostor uporabljali in kaj v njem potrebujete. V vsakem naj bo en predmet veliko večji od ostalih – to optično poveča prostor. Pohištvo odmaknite nekaj centimetrov od stene – učinek sence naredi prostor bolj odprt. Pri razporejanju pohištva si pomagajte s pravilom zlatega reza – upoštevajte razmerja. Ustvarite si končno sliko: zamislite si, kakšna bo podoba prostora, ko bodo vsi elementi na svojem mestu.

3.      Odločite se, koliko boste investirali v opremo prostora. Za predmete, ki jih boste uporabljali dalj časa, se splača porabiti več denarja.

4.      Za nasvet lahko vprašate strokovnjake, ki prodajajo opremo, arhitekte, ki se profesionalno ukvarjajo z opremljanjem prostora, ali svoje bližnje, ki imajo smisel za urejanje.

SMISELNO ZAPOLNITE VSAK KOTIČEK

5.      Opremite z multifunkcionalnim pohištvom. Npr. poiščite kavč, ki ima zložljivo posteljo; otoman, ki se lahko odpre in si tako prihranite prostor za shranjevanje; čajno mizico s poličko, na katero lahko odlagate časopise in revije. Kupite posteljo s predalom za shranjevanje predmetov, namesto velikih omar opremite prostor z odprtimi policami. Lahko se odločite tudi za prenosno posteljo. Ga. Rogelj iz podjetja Instant Design pravi: »Spalnica mora ustrezati vašim osebnim željam. Tla in stene naj bodo svetla, pohištvo enostavno, primerne velikosti. Pri opremi kuhinje uporabite enostavne, minimalistične oblike, brez nepotrebnih poličk in mrtvih, neuporabnih kotov. Velikost in razporeditev elementov v kopalnici razporedite proporcionalno z njeno velikostjo. Dnevna soba naj odraža vaš življenjski slog in prepričanja. Ne pretiravajte s pohištvom in ostalo opremo, izognite se mogočnim omaram od stropa do tal.« Za kuhinjske pripomočke si omislite viseče stojalo. Malo prostora zavzameta prenosna kuhalna plošča in mikrovalovna pečica. Na jedilni mizi imate lahko narisano igralno ploščo. Poskrbite za ventilatorje (sploh v kopalnici), saj se v manjših prostorih še hitreje nabere vlaga, ki povzroča plesen. Stenski radiator vam lahko služi za sušenje brisač. Opremite se s prilagojeno sedežno garnituro npr. v obliki črke L ali s poglobljenim sedalnim delom.

6.      V podjetju Instant design še svetujejo, »da tudi prostor naredite večfunkcijski. Združite lahko kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Kuhinja je lahko postavljena v obliki črke L, črke U ali paralelno, kjer eden od nizov lahko predstavlja kuhinjski otok. »Podaljšek« otoka v večini primerov lahko služi še za jedilno mizo.«

IZNAJDLJIVOST NE POZNA MEJA

7.      Prostornost povečajte s pisano preprogo. Preproge dajejo tudi občutek topline in udobja. Izberite takšno, ki se bo skladala s slogom čajne mizice in sedežne garniture.

8.      Zavese popestrijo sterilen prostor, ga zmehčajo in zagotovijo pregrado od hrupne soseske. Zavese od stropa do tal dajejo občutek višjega prostora.

9.      Oprema naj bo enostavna za premikanje po prostoru. Stoli naj bodo lahki in zložljivi, počivalniki na kolesih.

10.  Pri dekoriranju stene se lahko poslužite črt, ki usmerijo pogled: navpične črte poudarijo višino prostora, vodoravne pa dolžino. Pogled usmerjajo tudi grafični vzorčki ali cikcak. Stene lahko opremite s tapetami, obstajajo tudi vodoodporne. Plakate, slike in fotografije lahko obesite na steno, tudi če po njej ne smete slikati, in tako poskrbite za popestritev.

11.  Pobarvate lahko tudi svoje pohištvo (nočna omarica, okvir za posteljo). Uporabite manjše vzorce. Strogo oblikovanim škatlam dodajte krivine, prostor bo manj monoton.

NAREDITE PROSTOR VEČJI

12.  Obesite ogledala na steno nasproti okna, da odbijajo svetlobo in naredijo prostor večji. V manjšem prostoru so primernejša viseča ogledala, samostoječa sodijo v večjega.  Dodajte kovinske elemente, ti imajo podoben učinek.

13.  Poskrbite za dobro osvetlitev: svetilke postavite na konce miz in v prazne kote, da jih naredite svetle. Z zatemnjevanjem ustvarite ustrezen ambient. V vsakem prostoru je dobro imeti svetilo z visoko jakostno osvetlitvijo za aktivno delo. Prinesite si rastlino: zelena barva naredi prostor bolj svež. Če nimate dovolj prostora, poskusite z visečimi rastlinami. Izberite primerne barve, najbolje tri glavne: dve svetlejši in še eno v temnejšem tonu; tako prostor deluje bolj enotno.

14.  Prostor pri vhodu. Pri vhodnih vratih naj bo prostor za čevlje, dežnike in obešalniki za jakne, plašče. Postavite stojala, da boste imeli stvari urejene in na dosegu roke. Majhno klop lahko uporabljate za lažje preobuvanje, na poličke pa odlagate čevlje.

 

Viri: blog.rent.com, www.thespruce.com, www.bhg.com, freshome.com, www.hgtv.com, www.smallfurnish.com, www.buzzfeed.com,  www.housebeautiful.com, www.apartmentguide.com, www.realsimple.com, doityourselffurniture.com, www.drsna-vrata.si, jutranji svetovalni servis na Radiu Slovenija.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here