Kako odstraniti plesen

0
4277
Plesen


Plesen je težko odstraniti, ker sega tudi v globino. Nitke plesni lahko segajo tudi med in pod omete ter fuge v kopalnicah. Površinsko plesen je lažje odstraniti. Če je plesen že v globini, je najbolje plesnive omete in fuge odstraniti, v globini sanirati in na novo narediti.

Plesen lahko odstranite s kemičnimi pripravki na osnovi klora (npr. varikina) ali s koncentriranim alkoholom. Pri uporabi pripravkov s klorom priporočamo nošenje obrazne maske in gumijastih rokavic, po uporabi pa prostor tudi intenzivno prezračite. Pri površinski plesni je okolju najbolj prijazna soda bikarbona, ki jo natrosite na vlažilno gobico in z njo večkrat zdrgnite plesnive površine. Če stene niso preveč podhlajene, pomaga vsaj lokalno beljenje s toplotno izolacijskimi barvami ali z grelnimi barvami. Pomagate si lahko tudi z električno mrežo, ki ogreva stene in tla, najboljša rešitev pa je toplotna izolacija fasade.

Preprečite ponoven pojav plesni – poskrbite, da:
– so obodne površine (enako) tople in suhe,
– v prostorih ni pretirane vlage,
– kje ne zamaka in
– toplotna izolacija z zunanje strani ni nikjer prekinjena.

Če nimate urejenega prezračevanja z rekuperacijo, poskrbite za dosledno prezračevanje in dosledno iz stanovanja odvajajte prekomerno vlago. Stanovanje primerno ogrevajte, saj bodo v nasprotnem primeru obodne površine preveč podhlajene.

PURES – Pravilnik o učinkoviti rabi energije (URL 52/2010) in Tehnična smernica Učinkovita raba energije TSG-1-004: 2010 še ne določata podrobnosti o obvezni vgradnji mehanskega prezračevanja. To je zajeto trenutno samo v Energetskem zakonu.  


Sodelujoči strokovnjaki:

Carmen Hladnik Prosenc

Carmen Hladnik Prosenc

energetska svetovalka, ENSVET pisarna v Trbovljah

Vladimir Bizjak

http://www.kocevje.ensvet.com/

energetski svetovalec, Energetsko svetovalna pisarna Kočevje

Prejmite redne uporabne informacije za vaš dom Brezplačno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here